Geen afbeelding beschikbaar

Sir Francis Drake en de Spaanse Armada

"We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte", vertelt een van de archeologen, "maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden." Amerikaanse archeologen hebben voor de kust van Panama twee scheepswrakken gevonden van de vloot van de legendarische Britse kapitein Sir Francis Drake. Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588. 

Francis Drake werd in 1540 in Tavistock in Engeland geboren. Hij was de oudste van twaalf zonen. Drake trouwde twee keer, met Mary Newman in 1569 en met Elizabeth Sydenham 1585, maar kreeg geen kinderen. Zijn eerste vrouw stierf twaalf jaar na hun huwelijk.

Nieuwe Wereld

Op 23-jarige leeftijd maakte Drake zijn eerste scheepstocht naar de Nieuwe Wereld op de vloot van zijn neef  John Hawkins. Van deze tocht is weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat hij in 1568 opnieuw met zijn neef naar de Nieuwe Wereld vertrok. Ditmaal om Afrikaanse slaven vanuit West-Afrika naar plantages in de Nieuwe Wereld te verschepen. Voor de kust van Mexico werd de vloot aangevallen door een aantal Spaanse schepen. De protestantse Engelsen en de katholieke Spanjaarden bestreden elkaar op dat moment in West-Indië om goede handelsposities te bemachtigen. Slechts twee schepen van de Engelse vloot konden ontsnappen. Dit maakte diepe indruk op Drake, die Spanje vanaf dat moment als aartsvijand ging beschouwen.

West-Indië

In 1572 was Drake gepromoveerd tot kapitein van twee schepen die een plundertocht hielden langs Spaanse havens in het Caribisch gebied. Met veel buit en een gestegen reputatie als zeevaarder keerde hij terug naar Engeland. Deze reputatie bezorgde hem in 1577 een persoonlijke opdracht van koningin Elizabeth I. Drake kreeg de opdracht om met vijf schepen naar de westkust van de Nieuwe Wereld te varen in een expeditie tegen de Spanjaarden. Hij was in deze hoedanigheid de eerste Engelsman die door de Straat van Magellaan in het zuiden van Chili vaarde. Toen hij in oktober 1578 de plaats van bestemming bereikte, had hij door slechte weersomstandigheden nog maar één schip over: zijn vlaggenschip de Golden Hind.

Plundering

Drake vaarde met zijn Golden Hind in noordelijke richting langs de westkust van Zuid-Amerika. De Spanjaarden hadden in de loop van de eeuw veel handelsposten gesticht lans de kust.  Drake plunderde vele Spaanse havens en schepen op zijn tocht, waar hij veel buit mee maakte. Drake bereikte de kust van het huidige California en was daarmee indertijd de Europeaan die het verst noordelijk was gekomen aan de Amerikaanse westkust. In juli 1579 vaarde Drake westwaarts en stak de Stille Oceaan over. Zijn tocht bracht hem langs de Molukken, Sulawesi en Java. Hij omzeildde de Kaap de Goede Hoop en in september 1580 keerde hij terug in Engeland met een lading vol specerijen en Spaanse oorlogsbuit. Hiermee werd hij de eerste Engelsman die om de aarde was gevaren. Zeven maanden later werd hij door Elizabeth I tot ridder geslagen.

De Spaanse Armada

In 1585 brak er oorlog uit tussen Spanje en Engeland. Drake werd naar West-Indië gestuurd om de Spaanse havens aldaar te plunderen. De Spaanse koning Filips II besloot tot een invasie van Engeland: De Spaanse Armada. Om dit te voorkomen werd Drake met een vloot richting Spanje gestuurd, waar hij de twee belangrijke havens van Cadiz en La Coruña bezette. Hij richtte er veel verwoestingen aan, waardoor de geplande invasie van de Spanjaarden met een jaar werd uitgesteld. In 1588 zette de Spaanse vloot koers richting Engeland. Deze Spaanse oorlogsvloot werd in het Engelse kanaal door de Engelse vloot opgewacht en verslagen. De Engelse vloot blokkeerde de terugweg naar Spanje, waardoor de uiteengeslagen Spaanse vloot om de Britse eilanden heen moest varen. |De barre weersomstandigheden zorgden ervoor dat de Spanjaarden veel schepen verloren. Uiteindelijk keerden ongeveer 50 van de 130 schepen terug in Spanje.

Overlijden Drake

De Engelse vloot zette de strijd tegen de Spanjaarden voort. Drake kreeg de opdracht om de Spanjaarden aan te vallen bij Portugal en in de Nieuwe Wereld. In 1595 voerde hij een expeditie uit tegen de Spanjaarden nabij Puerto Rico. Deze mislukte. Een jaar later, in januari 1596, overleed Drake aan boord van zijn schip aan dysenterie. Hij werd in volledige uitrusting in een loden kist gelegd en door zijn bemanning voor de kust van Panama in zee gegooid. De Engelse vloot keerde hierna terug naar Engeland. In Engeland wordt hij als een held vereerd en hij is één van de grondleggers van het Britse koloniale rijk. De Spanjaarden beschouwden hem logischerwijs als piraat.

Scheepswrakken

Amerikaanse archeologen beweren nu dat zij vorige maand twee scheepswrakken van Drakes vloot hebben teruggevonden. Deze schepen zijn gemaakt in de 16de eeuw. Bovendien lijkt het erop dat de schepen op een zandbank zijn gestrand en in brand zijn gestoken. Drakes mannen zouden dat volgens de archeologen hebben gedaan om te voorkomen dat hun vloot in handen van de Spanjaarden zou vallen. De onderzoekers zijn nog op zoek naar de bijzondere grafkist van de kaperkapitein. "We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte", vertelt een van de archeologen, "maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden."

(Bron: www.archeologieonline.nl)

Rubrieken: 

Personen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.