Skelet Richard III doet gemoederen oplaaien

Archeologen hebben tijdens onderzoek in het Engelse Leicester een skelet opgegraven dat vermoedelijk toebehoorde aan Richard III, een verloren gewaande Engelse koning uit de 15e eeuw. De vondst zorgt voor controverse onder liefhebbers van de Engelse vorst in zowel Engeland als Amerika.

Tijdens graafwerkzaamheden bij een parkeerplaats in het Engelse Leicester werd het middeleeuwse skelet opgegraven. Archeologen zochten daar naar de restanten van een middeleeuwse kerk, die overigens ook gevonden zijn. Na een maand zoeken kwam het gehavende skelet naar boven.

Jarenlang was het een mysterie waar het lichaam van Richard III precies begraven zou zijn. De verwondingen aan de schedel en de pijlpunt die in de wervelkolom aangetroffen werden, komen overeen met de doodsoorzaak van Richard III. Hij regeerde van 1483 tot 1485 in Engeland en was betrokken bij de zogenaamde Rozenoorlogen. Dit was een strijd tussen twee Engelse adellijke huizen: Het Huis Lancaster en die van York. In de beslissende slag bij Bosworth Field is Richard III uiteindelijk om het leven gekomen. Hij werd in latere tijden erg bekend door het toneelstuk Richard III dat Shakespeare over zijn leven maakte.

Door de vondst van zijn lichaam laaien de gemoederen onder de enthousiastelingen van Richard III, de zogenaamde Richardians, hoog op.  Aan de ene kant staan de leden van de U.K.’s Richard III Society, die vinden dat zijn lichaam in Leicester moet blijven en daar herbegraven moet worden. Aan de andere kant vinden twee andere groepen, The Society of Friends of Richard III uit York en de Amerikaanse Richard III Foundation dat de beenderen naar York verplaatst moeten worden, omdat Richard gek geweest zou zijn op die stad.

<h3>Bronnen</h3>
<p><a href="http://online.wsj.com/article/SB1000142412788732446810457824588358740549... target="_blank">- The Wall Street Journal</a></p>
<p><a href="http://www.livescience.com/" target="_blank">- Live Science</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.