Blore Heath

Slag bij Blore Heath

Op 23 september 1459 vindt de Slag bij Blore Heath plaats. De slag is de eerste grote strijd tijdens de Rozenoorlogen in Engeland. Tijdens de burgeroorlog vechten het Huis van Lancaster en het Huis van York met elkaar een machtsstrijd uit. De winnende partij zou de nieuwe koning van Engeland leveren en daarmee de macht in Engeland in handen krijgen.

Aanleiding voor de Rozenoorlogen

Op 22 mei 1455 begonnen officieel de Rozenoorlogen in Engeland met de Slag bij St. Albans. De naam van deze oorlogen komt van de badges die de strijdende partijen droegen. Het Huis van Lancaster droeg een rode roos, het Huis van York een witte. De oorzaak van de machtsstrijd lag in de nalatenschap van koning Eduard III (1312-1377). Beide huizen waren directe afstammelingen van de koning, waardoor ze beiden beweerden aanspraak te maken op de Engelse troon.

Hendrik VI

Daarnaast maakte de huidige koning, Hendrik VI van het Huis van Lancaster, zich niet populair bij de bevolking. Zo ging hij bijvoorbeeld om met impopulaire adel. Ook was er onvrede onder de bevolking en lage adel over de mogelijkheid van machtige lords om hun eigen privélegers te hebben. Tot slot was de koning ook een makkelijk doelwit gezien zijn psychische klachten: in 1453 kreeg Hendrik VI op 32-jarige leeftijd zijn eerste psychische klachten, met mentale inzinkingen. Hendrik VI was tijdelijk uitgeschakeld om als koning het land te regeren. De controle van het land werd overgelaten aan Richard Plantagenet (1411-1460), de hertog van York. Een jaar later herstelde Hendrik VI en botste hij met Richard over wie Engeland zou regeren. Dit was de aanleiding voor de Rozenoorlogen.

Slag bij Blore Heath

De Slag bij St. Albans werd gewonnen door het Huis van York, maar Hendrik VI kon nog aanblijven als koning. In de jaren na de Slag bij St. Albans was er een oppervlakkige vrede tussen de Huizen, maar in feite kan deze periode meer gezien worden als een periode van machtsuitbreiding en herbewapening. Op de morgen van 23 september 1459 kwam het uiteindelijk tot de eerste grote confrontatie tussen de Huizen in de slag bij Blore Heath, waarmee de eerste grote strijd tijdens de Rozenoorlogen een feit was. Gedurende de strijd leden de Lancasters zware verliezen nadat zij in een tactische val waren gelokt door het leger van York. Na een laatste offensief van het Huis van York sloegen de Lancasters op de vlucht en was de slag verloren. Hendrik VI werd uiteindelijk op 4 maart 1461 afgezet door zijn neef, die hem als Eduard IV opvolgde als koning van Engeland namens het Huis van York.

Bronnen

-          Warsoftheroses.com, Wars of the Roses

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Roses York Victory

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.