Slag bij Maloyaroslavets

Slag bij Maloyaroslavets in de Napoleontische oorlogen

Op 24 oktober 1812 vond de slag bij Maloyaroslavets plaats in de buurt van Moskou. Als onderdeel van de Napoleontische Oorlogen (1804-1815) stonden de Russische en Franse troepen tegenover elkaar. In juni 1812 was Napoleon met zijn Franse legers Rusland binnengetrokken om de Russische tsaar zijn wil op te leggen.

In 1807 voerde de Franse keizer Napoleon het Continentale Stelsel in wat ervoor moest zorgen dat de economie van Groot-Brittannië ontwricht raakte. Dit stelsel verbood namelijk de handel tussen Groot-Brittannië en Europa.

Russische dreiging

Het embargo schaadde echter de economie van Rusland, een belangrijke handelspartner van Groot-Brittannië. In 1810 nam Napoleon een aantal Duitse gebieden in die het eigenlijke bezit waren van een familielid van de Russische tsaar Alexander I. Alexander dreigde uit het Continentale Stelsel te stappen en het embargo op te heffen. Napoleons viel hierop op 24 juni 1812 Rusland binnen.

Slag bij Maloyaroslavets

De Russische veldtocht van Napoleon moest Rusland dwingen om bij het Continentale Stelsel te blijven. Als onderdeel van deze veldtocht troffen Franse en Russische troepen elkaar op 24 oktober 1812 in de slag bij Maloyaroslavets. 15.000 Russische soldaten die onder leiding stonden van Mikhail Illarionovich Kutuzov, vielen de stad vanuit het zuiden binnen. Al snel bleek dat de Fransen al eerder een gedeelte van de stad hadden ingenomen. Het Franse leger bestond uit 20.000 man en stond onder leiding van Alexis Delzons. Ook Napoleons stiefzoon Eugene de Beauharnais vocht mee in de strijd. Het gevecht barstte los en een leger van nog eens 10.000 man versterkte de Russische troepen. Naarmate de strijd vorderde viel Maloyaroslavets afwisselend in handen van de Russen en de Fransen.

Franse overwinning

Aan het einde van de dag hadden de Fransen de Russen echter verdreven en de stad ingenomen. In totaal vielen er 11.000 doden waarvan 6.000 aan Russische kant en 5.000 aan Franse kant. Ook de Franse generaal Delzons kwam om het leven. De slag bij Maloyaroslavets was gewonnen door Napoleon, maar de veldtocht duurde nog voort tot 18 december 1812 toen de Fransen definitief uit Rusland verdreven werden.

 

Bronnen

-        Wikipedia.org, Battle of Maloyaroslavetsin  (21-09-2013)

-        Kunst-en-cultuur.infonu.nl,  De Franse Revolutie: Napoleontische Oorlogen  (13-10-2009)

 

Afbeelding

-         Wikimedia Commons, Battle of Maloyaroslavets

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.