Slag bij Shiloh

Slag bij Shiloh tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

Jan ter VoortPittsburg Landing, Tennessee 1862 - Om 6 uur in de ochtend van 6 april 1862 voerden de Zuidelijke legers onder leiding van generaal Johnston een verrassingsaanval uit op de Noordelijke troepen van generaal Grant. Rondom het kerkje Shiloh Church van het dorpje Pittsburg Landing stonden 100.000 Amerikaanse soldaten tegenover elkaar in de tot dan toe bloedigste slag van de Amerikaanse Burgeroorlog.


Anaconda Plan


Grants leger, ‘the Army of the Tenessee’, was langs de rivier de Tennessee naar het zuiden getrokken volgens het ‘Anaconda Plan’. Zijn doel was deze rivier samen met de Mississippi te blokkeren als onderdeel van een algehele blokkade. Die zou het Zuiden zonder al te veel verliezen op de knieën dwingen. Toen Grants leger met de rug naar de Tennessee stond met op zijn rechterflank moeilijk begaanbare moerassen, besloot de Zuidelijke generaal Johnston tot een verrassingsaanval op Grants linkerflank.


Honderden doden


De Zuidelijke legers hadden aanvankelijk een overwicht maar door een te korte voorbereidingstijd verliep de aanval ongeorganiseerd. De Noordelijke legers hielden stand. Na de eerste dag hadden beide zijden ongeveer 850 manschappen verloren. Toen de avond viel, trad er een pauze op in de gevechten. Beide legers gingen een vreselijke nacht tegemoet. Het geschreeuw van duizenden gewonde kameraden die op het slagveld achtergebleven waren, verstomde pas toen een grote onweersstorm over het gebied trok.


Overgave Zuidelijke legers


In de ochtend van 7 april werden de gevechten hervat. De Noordelijke legers zetten ditmaal de tegenaanval in. Generaal Johnston was de dag ervoor omgekomen. Zijn vervanger Beauregard besloot zich na een tweede dag vechten vanwege een tekort aan munitie en eten terug te trekken. Uiteindelijk vielen er 3.477 doden en 16.420 gewonden en werden er 3.944 mensen gevangenen genomen of vermist. De verliezen waren aan beide zijden ongeveer gelijk. De Amerikaanse Burgeroorlog zou nog tot 1865 voortduren en is tot op de dag van vandaag, wat dodelijke slachtoffers betreft, de kostbaarste oorlog uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!