Slag bij Wakefield

Slag bij Wakefield

Op 30 december 1460 vindt de slag bij Wakefield plaats, één van de grootse veldslagen van de Rozenoorlogen.

Aanloop slag bij Wakefield

De Rozenoorlogen verwijzen naar een machtsstrijd in Engeland tussen 1455 en 1485. De strijd woedde tussen twee adellijke partijen, het huis van York en het huis van Lancaster. De families stamden af van dezelfde monarch: Edward III. Tijdens het uitbreken van de oorlogen was Hendrik VI aan de macht, van het huis van Lancaster. Hij was getrouwd met Margaretha van Anjou, die de macht had over het leger. In 1455 vond de eerste confrontatie plaats tussen beide partijen vond plaats tijdens de Eerste slag bij St Albans. Na meerdere veldslagen vochten beide partijen in 1460 tegen elkaar tijdens de Slag bij Northampton, waarbij koning Hendrik gevangen werd genomen. Het parlement benoemde Richard tot troonopvolger.

Slag bij Wakefield

De aanhangers van het huis van Lancaster waren zich in Noord-Engeland aan het bewapenen en hergroeperen. Richard van York trok met zijn troepen naar het noorden, waar zij op 16 december 1460 Sandal Castle bezetten. De aanhangers van het huis van Lancaster trokken naar het kasteel, waar de Slag bij Wakefield plaatsvond. Richard had de omvang van de troepen van Lancaster onderschat en verliet met zijn troepen het kasteel. Op een veld voor het kasteel vond de slag plaats, waar de troepen van York werden omsingeld. Tijdens de slag werd Richard van York gedood.

Nasleep

Na de slag werden Richard, zijn tweede zoon Edmund, en zijn vertrouweling Richard Neville, graaf van Warwick, postuum onthoofd. Hun hoofden werden boven de stadspoort van York gehangen. De oudste zoon van Richard, Eduard werd het hoofd van het huis York. Na een aantal veldslagen wist hij in 1461 na de Slag bij Towton de troon te bestijgen. Eduard had tot zijn dood in 1483 de macht. De burgeroorlog was pas voorbij nadat Henry VII, de eerste van de Tudor-dynastie, in 1485 aan de macht kwam.  

Bronnen:

 

- Brittannica.com, War of the Roses

 

- Militaryhistory.com, Battle of Wakefield

Afbeelding:

 

- Wikicommons, Slag  bij Townton tijdens de Rozenoorlog, Eduard wordt koning

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.