Slot Colditz

Slot Colditz

Slot Colditz is een kasteel in de buurt van Dresden en Leipzig. Het is beroemd geworden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen de vesting gebruikt werd om lastige krijgsgevangenen voor langere tijd op te sluiten. 


 Historische achtergrond Slot Colditz


Slot Colditz werd tegen het eind van de 11deen in de loop van de 12deeeuw gebouwd. Hiervoor kreeg de burgerij uit de regio destijds toestemming van Hendrick III, de toenmalige Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Rond 1083 spoorde Henry IV, zijn opvolger, Wiprecht van Groitzsch aan om het kasteel verder uit te bouwen. Zo geschiedde: rond het jaar 1200 was het kasteel helemaal af en was zowaar een hele stad opgetrokken. Het slot speelde een belangrijke rol voor de Duitse keizers. Het diende in deze periode als uitkijkpost.


Zorg voor armen en zieken


In de 18de eeuw had het slot ondertussen een hele andere functie gekregen: het werd gebruikt door Frederick Augustus III om de arme lokale bevolking te voeden. Ook andere groeperingen waren welkom, zo mochten zieken en criminelen zich ook aan de poort melden. In 1829 veranderde de rol van Slot Colditz nog verder: het verzorgen van geestelijk zieken. Enkel mensen die als ‘ongeneeslijk ziek’waren bestempeld mochten de vesting betreden. Het slot zou deze functie tot 1924 blijven behouden.


Slot Colditz in de Tweede Wereldoorlog


Slot Colditz heeft zijn bekendheid vandaag de dag met name te danken  aan zijn functie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De burcht werd aan het begin van de oorlog, in 1939, omgetoverd in een gevangenis voor geallieerde krijgsgevangen. Alleen als gevangenen meerdere keren uit andere kampen waren ontsnapt werden zij naar het kasteel gebracht, omdat niemand uit Slot Colditz zou kunnen ontsnappen. Desondanks zijn er ook uit Slot Colditz meerdere succesvolle ontsnappingen geweest. De meningen verschillen, maar er zijn 30 tot 36 mensen ontsnapt uit het slot.



https://www.youtube.com/watch?v=Ddf8LhFxLx8


Bezoek en omgeving


Slot Colditz is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. De vroegere ‘Kommandantur’ is omgebouwd tot een jeugdhotel, waar jongeren kunnen verblijven wanneer ze de omgeving willen verkennen. Het prachtige Dresden ligt op steenworpafstand, het hotel is dus zeer populair! De rest van het slot is omgebouwd tot museum, waar bezoekers de verschillende ontsnappingspogingen zelf kunnen beleven. Het kasteel maakt onderdeel uit van de Kastelenroute Saksen. Neem een kijkje op www.schloesserland-sachsen.de voor meer informatie! 

Bronnen:

losapos.com Colditz 

en.wikipedia Escape Colditz

en.wikipedia Colditz Castle

schloss-colditz.com Slot Colditz

schloesserlandsachsen.de Schloss Colditz

Afbeeldingen

commons.wikimedia Schloss Colditz

commons.wikimedia Heinrich III

upload.wikimedia Colditz Castle 

youtube.com Escaping Colditz Castle

 

 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt