Smullen tijdens Archeon Culinair!

Op 24 en 25 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en het keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen (mmm…) uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Tijdens deze dagen bereidt Pierre Wind met zijn inspirerende aanwezigheid en expertise gerechten uit verschillende tijden. Hij bereidt voor jong en oud van oude insectenhapjes uit de prehistorie, tot oud Romeinse gerechten en het middeleeuwse braadstuk.

In de tijd van het mesolithicum, waren burgers vooral bezig met jagen en het verzamelen van eten. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars druk met het braden van een wild zwijn, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Insecten zijn erg voedzame dieren. Voor de waaghals is er tijdens deze dagen ook de mogelijkheid een meelworm te eten. Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood en het maken van kaas. Behalve dit wordt er ook al een soort bier gebrouwen.

Pierre wind

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Tijdens Archeon Culinair is er de mogelijkheid de Romeinse gerechten te proeven, ook is er de mogelijkheid een praatje te maken met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat 2000 jaar geleden door senatoren werd genuttigd en maak kennis met de culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood of van Posca, hier werden Romeinse soldaten deels mee uitbetaald, een wijn op basis van kruiden, azijn of water. Voor de jeugdigen onder ons zijn er Romeinse poffertjes.

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster. Tijdens deze dagen wordt er bij de visser vis gerookt en voor de kinderen worden er knieperties gebakken. Toch wil de gegoede burgerij tijdens de middeleeuwen wat meer luxe, waarbij het net zo belangrijk is dat het eten er duur uitziet, als dat de smaak goed is. Zij aten het liefst een diner dat bestaat uit meerdere gangen.

Als u het aandurft om een dagje te komen smullen en proeven in het Archeon, is het mogelijk om via de website tickets bestellen, hier is ook meer informatie verkrijgbaar over dit heerlijk evenement. Neem gauw een kijkje!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.