Soldaten uit Rusland ontmaskeren spion

Hoe de verwarring van 'Rosshire' met 'Russia' door een spion leidt tot een verhindering van de Duitse opmars naar Parijs in de Eerste Wereldoorlog.

In september 1914 bevindt de Duitse spion Carl Hans Lody zich in het Schotse Edinburgh. Via kennissen hoort hij dat er een soldatentrein is die met de jaloezieën naar beneden richting England rijdt. Hij hoort ook dat een soldaat in de trein heeft verklaard dat hij uit ‘Russia’ (Rusland) komt. Lody weet echter niet dat de jaloezieën naar beneden zijn zodat de soldaten uit Rossshire, dat wordt uitgesproken als ‘Russia’, kunnen slapen.

Lody stuurt een telegram naar zijn Duitse superieuren waarin hij schrijft dat grote hoeveelheden Russische troepen in Schotland zijn aangekomen en op het punt staan naar Frankrijk te worden gestuurd. Als reactie houden de Duitsers twee bataljons weg van de slag om de Marne voor het geval de Russen komen. Door een gebrek aan manschappen moeten ze zich terugtrekken aan de Marne en wordt hun mars naar Parijs verhinderd.

Lody wordt op 13 oktober aangehouden. Hij wordt de eerste buitenlander die in Groot-Brittannië wordt geëxecuteerd wegens spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 6 november 1914 wordt hij in de Tower van Londen neergeschoten.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Rubrieken: 

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.