Geen afbeelding beschikbaar

Soldatenskelet aangetroffen van slag bij Waterloo

Bijna 200 jaar na de Slag bij Waterloo is er op het voormalige slagveld door Belgische archeologen een compleet skelet van een jonge soldaat aangetroffen. De musketkogel, die waarschijnlijk de reden van zijn dood is geweest, zat nog tussen zijn ribben geklemd.

De Slag bij Waterloo vond plaats toen Napoleon na zijn verbanning ontsnapte van het eiland Elba en met een klein leger van 800 man richting Parijs trok, om daar zijn keizerrijk te herstellen. Waarnemend maarschalk van het Franse leger Ney sloot zich bij zijn voormalige keizer aan, waardoor Napoleon binnen een paar maanden een leger van 200.000 man onder zijn zeggenschap had. De legers van de geallieerden (Groot-Brittannië, Nederland en Pruisen) en die van Napoleon troffen elkaar in de buurt van de plaats Waterloo. Na drie dagen was Napoleon verslagen. Na de strijd waren er meer dan 50.000 doden en gewonden en 20.000 man werd vermist.

Nu is er dus een compleet skelet van een jonge soldaat gevonden. De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden in het gebied waar de strijd tussen de geallieerden en het leger van Napoleon zich voltrok. De archeologen vermoeden dat de jongeman is gesneuveld tijdens de veldslag die zich voltrok op 18 juni 1815. De resten lagen op ongeveer veertig centimeter diepte, waaruit de archeologen afleiden dat de gevallen soldaat haastig moet zijn begraven.

Er werd geen kleding teruggevonden, waardoor de nationaliteit van de soldaat nog niet is vastgesteld. Wel zijn er een lepel, een muntje en een leren band aangetroffen naast het lichaam. Ook is er een stuk hout bewaard gebleven, waar met metalen letters de initialen C.B. op staan geschreven. Met deze vondsten hopen de archeologen de soldaat te kunnen identificeren. Ook kan de begraafplaats van de soldaat op toenmalig Brits grondgebied, een aanknopingspunt zijn.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!