Sollen met Dzjenghis Khan

Hoe een Iraanse gouverneur én sjah Mohammed II zich door een aantal pijnlijke blunders de woede van de Khan op de hals haalden, wat uiteindelijk een kwart van de Perzische bevolking het leven kostte.

Meedogenloosheid van de Mongolen

Tussen de elfde en de dertiende eeuw regeert de Khwarzemid-dynastie over Groot-Iran. In het begin van de dertiende eeuw ziet deze hoe in het oosten de Mongolen aan de macht komen. Al snel doen verhalen de ronde over de meedogenloosheid van de Mongolen. Dzjenghis Khan, leider van de Mongolen, vaardigt vijfhonderd mensen af naar Iran, niet om oorlog te voeren, maar om handelsrelaties te starten en mogelijk zelfs een alliantie te smeden.

Blunderende sjah

Maar in plaats van akkoord te gaan of zelfs beleefd te weigeren, houdt Inalchuq, gouverneur van de Iraanse dynastie, de hele karavaan gegijzeld. Dzjenghis Khan stuurt vervolgens zijn ambassadeurs naar sjah Mohammed II om uitleg te
vragen over de acties van diens gouverneur. Maar ook de sjah begaat een blunder: in plaats van zich te verontschuldigen en zijn gouverneur op het matje te roepen, beveelt hij om een van de ambassadeurs te onthoofden en de hoofden van de andere ambassadeurs kaal te scheren, waarna ze worden teruggestuurd.

Verwoesting Perzische economie

Khan ziet dit als een zware belediging en besluit zich te wreken. Eerst belegert hij de stad Otrar, waar hij Inalchuq gevangen neemt en executeert. In de twee daaropvolgende jaren maakt hij nog meer steden met de grond gelijk. Een kwart van de Perzische bevolking komt om, onder wie de meeste mannelijke volwassenen. De Perzische economie is volledig verwoest en de Mongolen zorgen ervoor dat de Perzen daar de eerste decennia niet van herstellen.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<strong>Afbeelding</strong>: <span class="mw-mmv-title"><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_invasion_of_Khwarezmia_and_Eastern_... target="_blank">Battle of Vâliyân</a></span>

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.