Prinsjesdag 1976

Sombere Troonrede van 1976

Onze Taal heeft Troonrede niet somber genoemd


Er is commotie ontstaan naar aanleiding van een interview door Omroep Brabant met directeur Peter Smulders van het Genootschap Onze Taal. Dit genootschap kijkt elk jaar de Troonrede na en Peter Smulders zou verklapt hebben dat de Troonrede dit jaar somber van toon is, maar ontkent dat nu. Ook in 1976 hield de Koningin een sombere troonrede.


In 1976 begon de Troonrede met de volgende woorden: ‘Leden der Staten-Generaal, ongetwijfeld gaan de gedachten nu terug naar de moeilijke periode die achter ons ligt. Laten wij vandaag, in het besef van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, vooral zien naar het vele wat ons te doen staat. Er wachten het komende parlementaire jaar zware taken’.


Met ‘de moeilijke periode die achter ons ligt’ doelde ze hoogstwaarschijnlijk op de uitkomsten van het rapport naar aanleiding van de affaire Lockheed, waaruit bleek dat Prins Bernhard smeergeld had aangenomen van vliegtuigmaatschappij Lockheed. Verder bevond Nederland zich in een economische crisis. Dat is waar Koningin Juliana op doelde met haar opmerking dat er ‘het komende parlementaire jaar zware taken wachten’.


De economische crisis was het gevolg van de olieboycot die afgekondigd was door een aantal Arabische landen uit protest tegen militaire steun aan Israël in het conflict met Syrië en Egypte. Deze boycot zorgde voor de grootste economische recessie sinds die van de jaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog. Door het tekort aan olie werd de Nederlandse industriële productie, vooral in de haven van Rotterdam, een stuk lager en liep de overheid miljoenen aan accijnzen mis, omdat er minder benzine verkocht werd.


De tekst van de Troonrede dient geheim te blijven tot Prinsjesdag, hoewel delen van de inhoud de laatste jaren wel vaker van tevoren uitlekten. Nu is er dus nog niets over de inhoud uitgelekt, maar vermoedelijk wel over de toon van de Troonrede, hoewel Peter Smulders stelt dat hij verkeerd geïnterpreteerd is. Het Genootschap Onze Taal kijkt vanaf 1987 naar de tekst van de Troonrede om de formuleringen te beoordelen.

Leestip:

 

Bondgenootschap onder spanning

Titel: Geschiedenis van de Thesaurie. Twee eeuwen Thesaurie en thesauriers van het Huis Oranje-Nassau, 1775-1975
Auteur: Bernard Woelderink
ISBN: 9789087042097
Uitgever: Verloren
Prijs: € 29,-

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.