Staking bij Bergoss-tapijtfabriek met Jan Marijnissen en Toon Voets. Bron: Nationaal archief Anefo

SP in 1973

Met de landelijke verkiezingen op komst doet de SP met Emile Roemer als lijsttrekker het beter dan ooit. Volgens sommige peilingen zou de SP, als er nu verkiezingen zouden zijn, zelfs de grootste partij worden. In de afgelopen jaren heeft de SP een flinke transformatie ondergaan.

SP betrokken bij stakingen

In 1973, het jaar waaruit de bovenstaande foto stamt, stond de partij bekend als extreemlinks waarvan de aanhangers maoïstische sympathieën hadden. De SP manifesteerde zich dan ook vooral als een actiepartij die betrokken was bij stakingen. Op bovenstaande foto zien we Jan Marijnissen, de oud-fractievoorzitter van de SP. Ook zien we oud-SP’er Toon Voets en een aantal arbeiders van de Bergoss-tapijtfabriek in Oss waar op dat moment gestaakt werd. Het was een zogenoemde wilde staking die geleid werd door de SP. Naar aanleiding van deze staking nam Jan Marijnissen ontslag bij worstenfabriek Zwanenberg in Oss. Hij besloot zich meer op het actievoeren te storten.

Groei van de partij

Van oudsher is de SP een partij met een harde kern aan trouwe leden, maar het was voor de partij altijd moeilijker het grote publiek te bereiken. Vanaf 1977 had de SP al aan alle verkiezingen voor de Tweede Kamer deelgenomen. Pas in 1994 kwam de SP voor het eerst met twee zetels in de Tweede Kamer. Nu staat de partij in de peilingen op meer dan 30 zetels.

Afbeelding

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!