Slag bij Tetouan

Spanje verklaart de oorlog aan Marokko

Op 22 oktober 1859 verklaart Spanje de oorlog aan Marokko, wat het begin vormde voor de Spaans-Marokkaanse Oorlog (1859-1860). Spanje was voor de uitbraak van de oorlog al in het bezit van twee stadskolonies in Marokko: Ceuta en Melilla. Maar de Marokkanen wilden deze steden niet zonder slag of stoot opgeven.


Aanval op Ceuta


Halverwege de 19e eeuw was Spanje het grootste deel van haar kolonies in Zuid-Amerika en Azie kwijt geraakt. Om de laatste kolonies, de steden Ceuta en Melilla in Marokko, veilig te stellen besloot de Spaanse premier begin 1859 de forten rond Ceuta dat sinds 1688 in bezit was van de Spanjaarden, te  versterken. De Marokkaanse Sultan Abd-al-Rahman was er echter van overtuigd dat de twee steden, Ceuta en Melilla, die Spanje zich had toegeëigend, bij Marokko hoorden. De Marokkaanse bevolking en het leger begonnen in opdracht van de regering met aanvallen op de steden, in de hoop die te heroveren. Zo beschadigden Marokkaanse rebellen uit het Rifgebergte in augustus 1859 de forten die de Spanjaarden juist probeerden te versterken. Een aantal Spanjaarden die op dat moment aan het werk waren werd hierbij gedood.


Oorlogsverklaring aan Marokko


Spanje eiste daarop een schadevergoeding van de Marokkaanse Sultan Abd-al-Rahman. Die had echter geen intentie om de schadevergoeding te betalen. Nadat de Sultan onverwachts stierf kwamen de onderhandelingen over de schadevergoeding helemaal tot stilstand, tot grote ergernis van Spanje. Op 22 oktober 1859 verklaarde Spanje de oorlog aan Marokko. De nieuwe Marokkaanse Sultan Mulay Mohammed reageerde snel en stuurde een leger naar het noorden van Marokko om tegen de Spanjaarden te vechten. Spanje had echter al een leger paraat om haar nederzettingen te verdedigen. In 1860 vonden er meerdere veldslagen plaats in het noorden van Marokko, zoals de Slag bij Tétouan en de Slag om Wad-Ras. Spanje won alle veldslagen en op 23 maart 1860 gaf de Sultan zich over. Beide landen tekenden op 26 april 1860 het verdrag van Wad-Ras. In dit verdrag stond dat Spanje rechtmatig eigenaar van Ceuta en Mllilla was en dat Marokko zou stoppen met de herhaaldelijke aanvallen op de twee steden. Ook moest Marokko herstelbetalingen betalen aan Spanje.

Bronnen

- onwar.com, Morocco Spain 1859

- en.wikipedia.org, Spanish-Moroccan War (1859)

- spanishwars.net, Spanish Maroccan War

- balagan.info, timeline for the  Spanish Maroccan war

 

Afbeelding

- wikimedia commons

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.