Spookhuis Japan ambtswoning Japanse premier

Spoken in de Japanse ambtswoning

De Japanse premier Shinzo Abe kwam in december 2012 in functie, maar een jaar later woonde hij nog altijd niet in zijn ambtswoning. De ambtswoning, de Kantei, midden in de hoofdstad Tokyo, heeft alle voorzieningen die een premier zich kan wensen. Er bestaan echter verhalen dat het spookt in het huis, omdat toenmalig premier Inukai Tsuyoshi er op 15 mei 1932 werd vermoord.

Inukai Tsuyoshi was al sinds  1898 betrokken bij de Japanse politiek. Hij diende het land eerst als minister van Onderwijs voordat hij zijn eigen politieke partij oprichtte, de Rikken Kokuminto. Hij zorgde er met die partij mede voor dat de aristocratische regering van Katsura Taro weggestuurd werd, waarna Japan een democratische weg insloeg. In 1922 begon hij voor de tweede keer een nieuwe partij, waarmee hij weer in de regering kwam. Hij verliet ook deze partij nog geen twee jaar later en sloot zich aan bij Rikken Seiyukai, de ‘Vrienden van de Constitutionele Regering’. Namens die partij werd hij 1931 premier.

Premier Tsuyoshi

Tsuyoshi kreeg als premier veel kritiek van mariniers, die meer invloed wilden op het politieke beleid, en het niet eens waren met zijn militaire beslissingen. Tsuyoshi wilde China tegemoet komen ten opzichte van de Japanse aanwezigheid in het Noord-Chinese gebied Mantsjoerije. Japan had het gebied in 1931 aangevallen en Tsuyoshi wilde de dialoog aangaan met China om tot een oplossing te komen.

Moord op Inukai Tsuyoshi

Rechtse groeperingen in Japan waren fel tegen het beleid van Tsuyoshi, die de invloed van het leger op de politiek inperkte. Zijn tegenstanders gingen steeds verder in hun verzet en hadden plannen om enkele hooggeplaatste personen uit de Japanse regering te vermoorden. Uiteindelijk werd alleen premier Inukai Tsuyoshi  op 15 mei 1932 in zijn ambtswoning vermoord door 11 mariniers, geholpen door de ultrarechtse groepering ‘League of Blood’.

Spookt het in de Kantei?

Een aantal voormalige inwoners van de ambtswoning te Tokyo, repten over het geluid van zware voetstappen op de gang. Deze zouden afkomstig zijn van mariniers die er rond dwalen, tevens zijn er mensen die stellen dat zij er geesten hebben gezien. De woordvoerder van Abe liet weten ‘dat er nog nooit geesten zijn gezien’, maar een andere reden voor de terughoudendheid van de premier om zijn woning te betrekken gaf hij niet. Voorgaande premiers wachtten soms enkele weken of maanden voor ze verhuisden, maar nog niemand zo lang als Abe. Daarmee brak de premier met een traditie, iets dat in het toch traditionele Japan opzien baarde. Op vragen waarom de premier niet in de ambtswoning wilde wonen, werd geen antwoord gegeven. Premier Shinzo Abe wilde niet in de ambtswoning gaan wonen, hij bleef in zijn eigen huis, dat eveneens dichtbij het kantorencomplex van de premier ligt. Een woordvoerder wilde niet ingaan op vragen of dat door de spookverhalen over de Kantei kwam.

Bronnen

Japan Today, Gov’t denies ghosts keeping PM out of residence

Kantei, Virtual Tour of the former Prime Minister’s Residence

The Wall Street Journal, Noda: Parliament Scarier Than Ghosts

Wikipedia, May 15 Incident

Wikipedia, Inukai Tsuyoshi

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Inukai Tsuyoshi

Wikimedia Commons, Kantei 1929

Leestips-boek

De uitvinding van Japan
De uitvinding van Japan

€ 12.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.