Geen afbeelding beschikbaar

Sport van de maand: honkbal

Afgelopen zaterdag wonnen de Nederlandse honkballers de wereldtitel in Panama. Nederland versloeg grootmacht en 25-voudig wereldkampioen Cuba en is daarmee het tweede Europese land dat de officiële wereldtitel opeist. Vandaag beginnen in de Verenigde Staten de immens populaire World Series.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van het moderne honkbal. Waarschijnlijk zijn er op meerdere locaties varianten van het spel ontstaan. Zo is er een Frans manuscript uit 1344 bekend dat een illustratie bevat van een spel dat overeenkomsten vertoond met honkbal.

Er werd lange tijd gedacht dat honkbal een Amerikaanse ‘vertaling’ was van het Britse spel rounders. In het boek Baseball before we knew it uit 2005 van historicus David Block wordt echter gesuggereerd dat het spel afkomstig is uit Engeland. Block beweert dat rounders en honkbal beide regionale varianten waren van hetzelfde spel. Deze varianten zouden ontstaan zijn uit het Engelse spel stoolball. Dit spel dateert uit op zijn minst de vijftiende eeuw.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat honkbal afkomstig is uit Engelse volksspellen, zoals het stoolbal, waarin een bal werd weggeslagen met een slaghout. Doordat dit volksspellen waren, waren er geen officiële gedocumenteerde regels en ontstonden er regionale varianten. Deze regionale varianten werden door immigranten naar de Verenigde Staten meegenomen.

Officiële regelgeving

In 1845 schreef Alexander Cartwright, lid van de New York City’s Knickerbockers Club, voor het eerst regels op voor honkbal. Deze zogenaamde Knickerbocker Rules worden beschouwd als de basis van de hedendaagse regels voor honkbal. Op 19 juni 1846 vond aan de hand van deze regels de eerste officiële honkbalwedstrijd plaats in New Jersey.

Vanaf dat moment nam de sport een hoge vlucht in de Verenigde Staten. Voornamelijk in de omgeving van New York werd honkbal enorm populair. In 1856 refereerden lokale journalisten aan honkbal zelfs als het nationale tijdverdrijf. Dertien jaar later was de eerste volledig professionele honkbalclub een feit: The Cincinnati Red Stockings. De laatste grote aanpassing van de eerder opgestelde regels dateerde uit 1901. Vanaf dat moment zijn de belangrijkste regels hetzelfde gebleven.

Honkbal over de wereld

Honkbal is tegenwoordig zeer populair in de Verenigde Staten, Mexico, de Caraïben en in Azië. In de Verenigde Staten honkballen er miljoenen mensen en is de sport zeer populair. In Europa is de sport minder toonaangevend. Zo honkballen er in Nederland tussen de 25.000 en 30.000 mensen.

Al vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt honkbal in Nederland gespeeld. In Europa geldt Nederland als een belangrijk honkballand. Na de Tweede Wereldoorlog was een deel van de Marshallhulp van de Amerikanen zelfs bestemd om de competities te hervatten.

In 1938 werd het eerste officiële wereldkampioenschap gehouden. Aan dit kampioenschap namen slechts twee landen deel, namelijk de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Groot-Brittannië won deze eerste editie. Sinds het eerste wereldkampioenschap zijn er 38 edities gehouden, waarvan Cuba er 25 gewonnen heeft. In de finale van het wereldkampioenschap in 2011 wist Nederland met 2-1 grootmacht Cuba te verslaan en was daarmee, na Groot Brittanië in 1938, het tweede Europese land dat de wereldtitel opeiste.

World Series

In de Verenigde Staten worden de World Series als het meest belangrijke honkbaltoernooi beschouwd en wordt dit jaarlijks gezien als het hoogtepunt van het honkbalseizoen. Het is de finale van de Major League Baseball, waarin de winnaar wordt bepaald door een serie van zeven wedstrijden. De winnaar van de American League neemt het in de World Series op tegen de winnaar van de National League. De World Series worden dit jaar gespeeld tussen de Texas Rangers en de St. Louis Cardinals. De openingswedstrijd zal vandaag gespeeld worden.

<strong>Filmmateriaal over honkbal</strong>

De overwinning van Nederland op het wereldkampioenschap van 2011:

- <a href="https://www.youtube.com/watch?v=6Lh-bf2rHBM" target="_blank">Samenvatting van de finale;</a>

- <a href="http://www.youtube.com/watch?v=6Lh-bf2rHBM)" target="_blank">Emotionele reacties na de overwinning.</a>

Spelregels:

- <a href="http://www.youtube.com/watch?v=cvO61Gn8p-U" target="_blank">De spelregels van honkbal uitgelegd in het engels.</a>

De World Series:

- <a href="http://www.youtube.com/watch?v=tnthoLgkVBo" target="_blank">De World Series in 1937 werden gewonnen door de New York Yankees. Zij hebben de meeste World Series op hun naam geschreven: 27.</a>

Kijktip:

- <a href="http://www.imdb.com/title/tt0108700/" target="_blank">Een Emmy Award-winnende documentaire over het ontstaan van de sport.</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.