Geen afbeelding beschikbaar

Spotprent Ottomaanse sultan en het beleg van Wenen

In de Turkse media zijn de gemoederen flink opgelopen omtrent een spotprent die op dit moment in het Rijksmuseum te zien is. Op de prent uit 1683 zien we de Ottomaanse sultan Mehmet IV gewond in bed liggen, na de beroemde slag om Wenen uit datzelfde jaar. Opvallend is dat sultan Mehmet IV helemaal niet aanwezig was bij de slag om Wenen.

Mehmet IV was van 1648 tot 1687 sultan van het Ottomaanse Rijk. Tijdens zijn regeerperiode maakte het Rijk een korte bloeitijd door, die echter abrupt eindigde met de strijd bij Wenen. Deze werd in opdracht van de sultan uitgevochten door de grootvizier Kara Mustafa. De Ottomanen streden al eeuwenlang tegen hun grote vijand de Habsburgers, waarbij Wenen al vaker de inzet van de strijd was geweest.  Bij de slag in 1683 werd door de Habsburgse keizer Leopold een gigantisch Pools-Duits-Oostenrijks leger op de been gebracht, waarmee de Ottomanen uiteindelijk werden verslagen en teruggedreven naar het oosten.

Na deze nederlaag liet Mehmet IV Kara Mustafa onthoofden, omdat hij de Hongaarse opstandelingen zou hebben gesteund. Opvallend is dat Mehmet IV tijdens zijn regeerperiode veel macht overdroeg aan de grootvizier. Dit zorgde ervoor dat vanaf dat moment de sultans alleen nog formeel leiders waren van het Ottomaanse Rijk, maar zich eigenlijk nauwelijks meer met regeren bezighielden. Voor Mehmet was dit een uitkomst, want hij hield zich sowieso liever bezig met zijn grote hobby jagen. Het verlies van Wenen zou dan ook het einde van de territoriale expansie van het Ottomaanse Rijk inluidden.

Op de spotprent uit het Rijksmuseum wordt de koran als toiletpapier gebruikt, wat nu tot de Turkse woede leidt. Het Rijksmuseum heeft inmiddels, na contact te hebben gehad met de Turkse ambassadeur, een bordje bij de prent opgehangen waarop staat dat de prent in het museum hangt om een tijdsbeeld te schetsen en dat dit niet betekent dat het museum met de betekenis ervan instemt. Dit soort prenten waren namelijk populair in Europa na de Ottomaanse nederlaag bij het beleg van Wenen.

Lees hier meer over het beleg van Wenen.

Rubrieken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.