Geen afbeelding beschikbaar

Stresstest voor banken

De stresstest voor banken moet volledig transparant worden om de geloofwaardigheid te vergroten. Dat benadrukte minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag na overleg in Brussel met zijn Europese collega's. Vierhonderd jaar geleden werd in Amsterdam de Wisselbank opgericht. Hoe was men destijds in staat om vertrouwen te winnen en financieel orde op zaken te stellen?

De kredietcrisis heeft allerlei vragen opgeroepen. Is het geld eigenlijk wel veilig op de bank?  En wat doet de bank er precies mee? Vierhonderd jaar geleden, op 31 januari 1609, werd de Amsterdamse Wisselbank opgericht, een indirecte voorloper van de Nederlandsche Bank.

Gesjoemel met guldens

In de vroegmoderne Nederlanden was de gulden de munteenheid, maar er bestond niet één gestandaardiseerde munt. Rond 1600 waren er tussen de achthonderd en duizend verschillende munten in omloop. Deze munt chaos leverde een onoverzichtelijke situatie op die nog werd verhevigd door gestage ontwaarding van de munten. Het was een zeer winstgevende praktijk om het edel metaalgehalte van een munt iets te verlagen en verschillende provinciale munten – de instellingen die munten mochten slaan – maakten zich hier op grote schaal schuldig aan.

Inflatie

17de-eeuwse Nederlanders konden er nooit zomaar van uitgaan dat een munt daadwerkelijk de waarde had die erop stond. En behalve dat het natuurlijk heel vervelend was om ongemerkt een zogenoemde lichte munt in handen te krijgen, was de muntontwaarding ook nadelig voor de economie van de Republiek. Zij leidde tot inflatie, waardoor het prijspeil in de Nederlanden hoger kwam te liggen dan in de omliggende landen.

Dit artikel is afkomstig uit Geschiedenis Magazine: Lees verder

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.