Superman

Superman: van slechterik tot superheld

Op 20 juni 2013 verschijnt de film Man of Steel in Nederland. Het is de zoveelste interpretatie van het fenomeen Superman. De actieheld verschijnt voor het eerst in een stripboek op 18 april 1938 en groeide daarna uit tot één van de populairste superhelden ooit. Toch is Superman in zijn 75-jarige bestaan ook behoorlijk veranderd.


Super-Man was een creatie van Jerry Siegel en Joe Shuster. In 1933 brachten zij het verhaal The Reign of the Super-Man uit, maar Super-Man was daarin nog verre van een held. Hij werd bedacht als een kale en telepathische man die de wereld wilde domineren. Super-Man was een schurk. In 1938 kreeg de held een totaal ander verhaal en uiterlijk.


Het verhaal achter Superman


Siegel en Shuster bedachten dat hun karakter veel sterker en aansprekender zou zijn als ze een held van hem zouden maken. Ze verzonnen het verhaal zoals dat nog altijd bij Superman hoort en verwijderden het streepje in zijn naam. Superman werd geboren op een andere planeet, maar kwam naar de aarde toen zijn geboorteplaneet, Krypton, explodeerde. Daar had hij een dubbelleven als journalist Clark Kent. Een naam die Siegel en Shuster bedachten als eerbetoon aan hun favoriete acteurs, Clark Gable en Kent Taylor. Superman streed tegen het kwaad om de wereld te verbeteren. In de beginjaren nam hij het onder meer op tegen Hitler en Stalin, maar Superman hield zich vooral bezig met het bestrijden van ‘normaal’ geweld.


Leestips-boek



Mijn lichaam, mijn leven Mijn lichaam, mijn leven


€ 20.99



 


 


Action Comics 1 



Action Comics #1 met Superman op de cover, Wikimedia Commons Action Comics #1 met Superman op de cover


Behalve een ander verhaal kreeg Superman ook een nieuw kostuum. Het blauw met rode pak was geïnspireerd door populaire science-fiction strips in de jaren ’30 en door de kleding van sterke mannen die optraden in het circus. Siegel en Shuster wisten hun creatie maar moeilijk te verkopen. Het verhaal werd door 17 uitgevers afgewezen voordat DC Comics besloot het verhaal te kopen. In eerste instantie was dat zelfs een lichte teleurstelling, want Siegel en Shuster hoopten Superman aan een krant te verkopen in plaats van aan een uitgever van stripboeken. Op 18 april 1938 bracht DC Comics het stripboek Action Comics #1 uit waarin de uitgeverij verschillende nieuwe figuren introduceerde, waaronder Superman.  Het wordt nog altijd gezien als het begin van superhelden in strips en als het meest waardevolle stripboek allertijden. De eerste verschijning van Superman was een succes. DC Comics kwam daardoor in 1939 met een stripboek over Superman. De stripboekenserie loopt nog altijd.


Superman op de radio, de televisie en het witte doek


Al vanaf 1940 was Superman zo populair dat er een radioshow kwam over de avonturen van de superheld. In 1941 volgde een tekenfilmserie van zestien afleveringen en in 1948 een speelfilm. De echte doorbraak kwam in 1978, toen de nog onbekende Christopher Reeve de rol van Superman vertolkte in de succesvolle film Superman. De special effects waren voor die periode bijzonder goed. Er volgden nog drie films met Reeve in de hoofdrol. De laatste film uit 1987 was echter zo’n flop dat het jaren duurde voordat Superman terugkeerde op het witte doek.


Superman Returns


Halverwege de jaren ’90 bestonden er meerdere televisieseries rond Superman, maar het duurde tot 2006 tot er een nieuwe film verscheen. Met Superman Returns probeerde producent Warner Brothers de serie nieuw leven in blazen, maar de film werd matig ontvangen en een vervolg bleef uit. Met Man of Steel is er een nieuwe poging gedaan een goede film over Superman te maken, maar de recensies beloven ook nu weinig goeds voor Superman.

Bronnen


-          Comic Vine, Superman (20-6-2013)


-          Daily Infographic, The History of Superman (20-6-2013)


-          Deseret News, With ‘Man of Steel’ (…) (20-6-2013)


-          Essortment, The History of Superman (20-6-2013)


-          New Republic, A Superman for All (…) (20-6-2013)


Afbeeldingen


-          Warner Brothers, Man of Steel (20-6-2013)


-          Wikimedia Commons, Action Comics #1 (20-6-2013)


Leestips-boek



Mijn lichaam, mijn leven Mijn lichaam, mijn leven


€ 20.99



 



 

Landen: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.