Geen afbeelding beschikbaar

Surffoto van Britse koning Eduard VIII teruggevonden

Het Museum of British Surfing heeft een unieke foto teruggevonden van de Britse koning Eduard VIII. De afbeelding toont Eduard, die toen nog kroonprins was, al surfend tijdens een bezoekje aan Hawaï in 1920. Eduard was geruime tijd één van de populairste leden van het Britse koningshuis, maar zat uiteindelijk nog geen jaar op de troon.

Eduard Albert Christiaan George Andreas Patrick David werd geboren op 23 juni 1894 in Londen. Hij was de oudste zoon van koning George V en diens vrouw Mary van Teck. Omdat Eduard in de eerste lijn van de mannelijke troonopvolging van de Britse kroon stond, kreeg hij al vanaf zijn geboorte de titel ‘Zijne Hoogheid Prins Eduard van York’.

Eerste Wereldoorlog

Toch probeerde Eduard zoveel mogelijk een normaal leven te leiden. Zo besloot de 20-jarige kroonprins in 1914, met de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, gewoon aan zijn dienstplicht te voldoen en naar het front te vertrekken. Hoewel zijn bevelhebbers van de Britse regering de opdracht kregen hem zo ver mogelijk van het gevaar verwijderd te houden, begaf Eduard zich toch regelmatig aan de frontlinies. Na de oorlog bracht Eduard vele bezoeken aan de armere gebieden in Engeland, waaronder de door werkeloosheid getroffen fabrieks- en mijnstreken.

Surfen

Ook ondernam Eduard tussen 1919 en 1935 in totaal maar liefst zestien rondreizen door het Britse rijk, waar hij uitgebreid contact zocht met de lokale bevolking. In april 1920 maakte hij tijdens één van die tours ook een uitstapje naar het Amerikaanse Hawaï. Daar kreeg hij onder andere surfles van de legendarische Duke Kahanamoku, die de sport later wereldberoemd zou maken. Eduard genoot zo van het surfen dat hij besloot in juli van datzelfde jaar nog eens drie dagen terug te keren. Gedurende die vakantie beoefende hij de sport maar liefst vijf uur per dag, twee uur ´s ochtends en nog eens drie uur in de middag.

Eduard in Canada, 1919

Eduard tijdens een bezoek aan Canada, 1919

Koning

Door zijn vele contacten met zijn onderdanen groeide Eduard al snel uit tot één van de populairste leden van het Britse koningshuis. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen hij op 20 januari 1936 zijn overleden vader opvolgde als koning Eduard VIII van Engeland. Al binnen een jaar zag hij zich echter genoodzaakt afstand te doen van de troon. Eduard was namelijk verliefd geworden op de al gescheiden Amerikaanse vrouw Wallis Simpson. Omdat hertrouwen volgens de Anglicaanse Kerk niet toegestaan was, moest Eduard kiezen tussen de troon of de trouwerij. Hij koos voor de liefde. Op 11 december 1936 trad hij af en werd opgevolgd door zijn jongere broer George VI.

Surffoto

Vanwege zijn populariteit was Eduard geruime tijd één van de meest gefotografeerde beroemdheid ter wereld. Toch was er tot op heden geen vastgelegd beeld van de kroonprins tijdens het surfen. Hier kwam gisteren echter verandering in, toen het Museum of British Surfing bekendmaakte dat zij foto´s hadden gevonden van de trip naar Hawaï van 1920. Eén van de afbeeldingen toont Eduard staand op een surfplank. Daarmee is de foto het oudst bekende beeld van een Brit die op deze moderne manier surft.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.