Geen afbeelding beschikbaar

Tara Singh Varma: eerste allochtone vrouw in de Tweede Kamer

Vandaag maakte Nebahat Albayrak bekend dat ze zich bij de verkiezingen in september niet meer verkiesbaar zal stellen. De Turks-Nederlandse Albayrak werd als allochtone en vrouwelijke politica vaak aangeduid als rolmodel. De eerste allochtone vrouw die het tot Kamerlid schopte was Tara Singh Varma in 1994.

Singh Varma werd in 1948 geboren in Brits-Guyana. Later vertrok ze naar Suriname en via dat land kwam ze in Nederland terecht. Ze werd politiek actief voor de Communistische Partij Nederland (CPN). In 1994 werd ze namens GroenLinks lid van de Tweede Kamer. Ze was de eerste allochtone vrouw die dat lukte en ze bleef zich gedurende haar carrière voor vrouwen uit minderheidsgroepen inzetten. Ze was echter geen ster in debatteren en haar eigen partij verklaarde dat ze ‘niet uitblonk in parlementair werk’.

Het meest bekend werd de politica door de zogenaamde Affaire Singh Varma. In 2000 had ze afscheid genomen van de Tweede kamer, omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker zou hebben. Het programma Opgelicht?! Bracht in 2001 echter aan het licht dat Singh Varma helemaal niet ziek was en bovendien financiële toezeggingen aan liefdadigheidsinstellingen niet was nagekomen. Eerst ontkende ze alle beschuldigingen, maar in 2002 bood ze openlijk haar verontschuldigingen aan voor haar daden. Ze zei hierin dat ze in een waanwereld had geleefd, waarin ze dacht dat ze terminaal ziek was.

Albayrak zei vanochtend na haar bekendmaking dat het tijd was voor ‘andere dingen’. Haar nederlaag bij de fractievoorzitter verkiezingen van de PvdA eerder dit jaar zou er niets mee te maken hebben. Tijdens deze verkiezingen, waar Albayrak aan meedeed op aandringen van partijgenoten, behaalde ze slechts 9 procent van de stemmen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.