Geen afbeelding beschikbaar

Tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ gaat door

Museum Boijmans van Beuningen zet de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ door. Het was lang onzeker of de tentoonstelling zou doorgaan, doordat de subsidiering voor de tentoonstelling nog niet rond was. De tentoonstelling onderscheidt zich doordat zeven verschillende werken van Jan van Eyck voor het eerst samen in Nederland worden getoond.

Jan van Eyck was een Vlaamse schilder en behoort internationaal gezien tot één van de bekendste 15e eeuwse schilders. Tijdens zijn leven was Van Eyck al beroemd als de ‘uitvinder’ van de olieverfschilderkunst en een van de meest geroemde schilders van Europa. Ook de Italiaanse schilders waren onder de indruk van wat Van Eyck met zijn nieuwe olieverfschilderkunst kon produceren. Vandaag de dag wordt Jan van Eyck gezien als de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven, samen met Rogier van der Weyden.

Het meest beroemde werk van Van Eyck is ‘Het Lam Gods’. Dit is een werk met 24 panelen waaronder één paneel de bekende schildering van ‘De Rechtvaardige rechters’ draagt. Dit werk hangt nog steeds in de kerk waar het oorspronkelijk geschilderd werd: de Sint-Baafskathedraal te Gent. Ook de Madonna bij de fontein, een klein paneel van de hand van Van Eyck, is wereldberoemd. De Madonna bij de fontein bevindt zich in het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Om niet afhankelijk te zijn van subsidiering heeft het museum afgelopen jaar geprobeerd om financiële steun bij particulieren te vinden. Museum Boijmans van Beuningen had maar liefst 1,3 miljoen euro nodig om de tentoonstelling te kunnen verwezenlijken. De directeur van het museum, Sjarel Ex, denkt dat de kaartenverkoop 500 duizend euro moet opleveren en Robeco meldde zich als hoofdsponsor voor 100 duizend euro. Door een toeslag van vier euro op de normale entreeprijs en doordat de tentoonstelling een maand langer openblijft,verwacht Ex dat de tentoonstelling verwezenlijkt kan worden. Ex verwacht maar liefst 135 duizend bezoekers.

De expositie ‘De weg naar Van Eyck’ valt vanaf 22 september 2012 tot 13 januari 2013 te bezichtigen in Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.