Terugblik op het leven van Vo Nguyen Giap

Afgelopen weekend nam Vietnam afscheid van de nationale held Vo Nguyen Giap. Hij overleed op 4 oktober op 102-jarige leeftijd, duizenden landgenoten bewezen hem een laatste eer. Giap speelde een grote rol in de Eerste Indochinese Oorlog (1945-1954) tegen de Fransen en in de Vietnamoorlog (1955-1975) tegen de Verenigde Staten.

Vo Nguyen Giap werd op 25 augustus 1911 geboren in de Vietnamese provincie Quang Binh. Hij was de zoon van Vo Quang Nghiêm and Nguyen Thi Kien. Hij had nog twee zussen en een broer. Het was een boerengezin en leefde op het platteland. In de periode dat Giap geboren werd, was Vietnam in Franse handen en onderdeel van de kolonie Frans Indochina.

Oprichting Vietminh

In de jaren ‘30 ging Giap naar de universiteit van Hanoi waar hij rechten en politieke economie studeerde . In 1931 sloot Giap zich aan bij de Communistische Partij in Vietnam en in deze periode ontmoette hij de communisten Ho Chi Minh en Pham Van Dong. Na zijn studie werkte hij een korte periode als leraar geschiedenis en journalist. De regering probeerde de communistische ideeën uit te bannen, waardoor Giap in 1940 naar Zuid-China vertrok waar hij samen met met Ho Chi Minh en Pham Van Dong het communistische Vietnamese bevrijdingsleger opzette, dat de Vietminh werd genoemd. Het doel van deze organisatie was om de onafhankelijkheid van Vietnam te bewerkstelligen. Giap werd aangesteld als legerleider en was verantwoordelijk voor guerrilla aanvallen tegen de Fransen.

Eerste Indochinese Oorlog

Op 2 september 1945 riep Ho Chi Minh de onafhankelijkheid van Vietnam uit. De Fransen kwamen echter snel in actie om de orde in de kolonie te herstellen. De Eerste Indochinese Oorlog brak uit waarbij Giap als militaire strateeg en veldheer werd ingezet. De strijd bleef jarenlang onbeslist tot de slag bij Dien Bien Phu op 13 maart 1954. Giap en zijn leger omsingelden de Franse troepen, waarna zij de Fransen verdreven. Vietnam was echter verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. De communisten hadden het noorden in handen.

Vietnamoorlog

De Verenigde Staten wilden niet dat het communisme zich uitbreidde en dat de communistische Ho Chi Minh teveel macht zou krijgen in Vietnam. Op 1 november 1955 brak de Vietnamoorlog uit tussen de Vietcong, een communistische groepering die ook Zuid-Vietnam wilden innemen, en de Verenigde Staten die dit wilden voorkomen. Giap speelde hier een actieve rol in. Hij deed een beroep op het volk voor de verdediging tegen de Amerikaanse luchtmacht en bereidde Noord-Vietnam voor op een mogelijke invasie van de Amerikanen. De Amerikanen waren niet in staat om de Vietcong te verslaan en waren gedwongen Vietnam te verlaten. Op 30 april 1975 was de Vietnamoorlog officieel voorbij en een jaar later werden het noorden en zuiden weer herenigd. De Socialistische Republiek Vietnam werd uitgeroepen en Giap werd minister van Defensie. In 1976 promoveerde hij tot premier van het land. Giap bleef politiek actief tot 1982, daarna ging hij met pensioen.

Vo Nguyen Giap is op 4 oktober 2013 in Hanoi overleden. Hij is 102 jaar geworden. Afgelopen weekend werd zijn lichaam over een afstand van 40 kilometer van Hanoi naar de luchthaven gebracht. Langs de weg stonden duizenden mensen die hem een laatste eer kwamen bewijzen. Giap werd overgevlogen naar en begraven in Quang Binh waar hij geboren is.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-      Militaryhistory.about.com, <a href="http://militaryhistory.about.com/od/army/p/giap.htm">Vietnam War: Vo Nguyen Giap </a></p>
<p>-      Spartacus.schoolnet.co.uk, <a href="http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/VNgiap.htm">Vo Nguyen Giap </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-       Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:General_Staff_in_Battle_of_Dien_B... staff in the battle (...) </a> (1954)</p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.