Geen afbeelding beschikbaar

Thaise koning doodgeschoten

Thailand 1946 - Er klinkt een schot vanuit de slaapkamer van troonopvolger Rama VIII ofwel koning Ananda Mahidol. Het Koninklijk personeel snelt in grote haast naar de plek des onheils. Rama VIII ligt levenloos in zijn kamer. Was het moord, zelfmoord of een ongeluk? De toedracht van zijn dood is nooit opgehelderd.

Ananda Mahidol was de 8e koning van de Chakri-dynastie in Thailand. De Chakri’s bezetten de Thaise troon sinds 1782. Ananda’s oom Rama VII had vrijwillig afstand van de troon gedaan in 1935. De regering besloot dat zijn tienjarige neefje de opvolger moest zijn. Ananda zat toen nog op school in Zwitserland. Als hij daarmee klaar was, kon hij troonopvolger worden. Op zijn veertiende bezocht de in Duitsland geboren troonopvolger Thailand voor de tweede keer. Het zou zijn laatste keer worden.

Rama VIII is nooit officieel gekroond, maar zijn broer, de huidige koning Rama IX, heeft hem postuum de koninklijke titels toebedeeld. Rama IX, ofwel koning Bhumibol is erg populair onder de Thaise bevolking. Op 5 mei 1987 kreeg hij de eretitel ‘de Grote’ toebedeeld. Sinds 2 juli 1988 is hij de langst heersende koning in de Thaise geschiedenis. Op 23 mei 2000 was hij ook de oudste koning die Thailand ooit heeft gehad. En sinds 2000 is hij zelfs de langstzittende monarch ter wereld.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.