Geen afbeelding beschikbaar

The Rolling Stones 50 jaar

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de Britse band The Rolling Stones voor het eerst optrad. Het optreden vond plaats op 12 juli 1962 in de Marquee Club in Londen. De ‘Stones’ , zoals ze al gauw genoemd werden, speelden in het begin alleen covers van artiesten als Chuck Berry en Muddy Waters, maar dit veranderde door de komst van manager Andrew Loog Oldham.

Voor het eerste optreden stelden de oude jeugdvrienden Mick Jagger en Keith Richards de band samen. De keus viel op Dick Taylor, Brian Jones en Ian Stewart en zij maakten de band compleet. Hierna wisselde de line-up nog regelmatig. De belangrijkste aanwinst was drummer Charlie Watts, die zich in 1963 bij de band voegde. In datzelfde jaar werd de 19-jarige Andrew Loog Oldham de manager van de band. Hij zorgde ervoor dat de Stones werden neergezet als de ruige, stoere tegenpolen van de brave Beatles.

Deze strategie werkte, maar er is nooit enige vijandigheid geweest tussen de Beatles en de Stones. De eerste single van de Stones was zelfs geschreven door Paul McCartney en John Lennon. Oldham meende echter dat de band, die inmiddels wat bescheiden hitjes had gehad met covers, nooit echt succesvol zou worden als ze niet met eigen nummers kwam. Hij besloot Keith Richards en Mick Jagger in zijn keuken op te sluiten en ze pas naar buiten te laten als ze een nummer hadden geschreven. Dit lukte, maar de eerste twee albums die werden gemaakt werden matig succesvol. In Engeland genoten de Stones wel enige bekendheid, maar de eerste Amerikaanse tour in 1964 was een flop.

Dit veranderde in 1965, toen Jagger en Richards het nummer (I can’t get no) Satisfaction schreven. Het werd de eerste internationale hit van de band. Het eerstvolgende album, Out of Our Heads, bereikte de nummer 1 positie van de Amerikaanse hitlijsten. De populariteit steeg en ook het imago van de Stones werd steeds duidelijker neergezet. Er hing altijd een zweem van agressie, seks en drugs om de band heen en verschillende leden werden meerdere malen opgepakt voor drugsbezit.

De meest succesvolle periode voor de Stones was 1969 tot 1973, de tijd waarin ze de vier albums uitbrachten die fans de fab four noemen. Dit waren Beggars Banquet, Let it Bleed, Sticky Fingers en Exile on Main Street. Er kwamen echter ook steeds meer geruchten op over een mogelijke opheffing van de band, door de steeds terugkerende ruzies tussen Jagger en Richards. Verder kwam Ron Wood in 1974 bij de band, ter vervanging van Mick Taylor.

Er waren periodes dat de bandleden elkaar niet zagen en geen albums opnamen, maar de Stones zijn altijd blijven bestaan, wat velen als een wonder beschouwen gezien de levensstijl van de muzikanten. In 2007 hebben ze voor het laatst getourd, maar er gaan nu geruchten dat er een soort reünietour komt, vanwege het 50-jarig bestaan. De Stones zien zelf 1963 overigens als hun geboortejaar, omdat Charlie Watts toen pas bij de band kwam.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.