Maanlanding Kennedy Apollo 11

Ticket naar de maan

Op 21 juli 1969 om 02:56:15 zette Armstrong als eerste mens voet op de maan, waarbij hij de beroemde woorden sprak: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Vijftien minuten later volgde Buzz Aldrin. Voor slechts 95.000 euro kun je de ruimtevaart nu ook zelf beleven.

In die tijd ondenkbaar, maar ongeveer dertig mensen hebben een ticket gekocht voor één van de commerciële ruimtevluchten die in 2014 vanaf Curaçao van start gaan. Daardoor worden de plannen voor de bouw van Space Expedition Curaçao (SXC) steeds concreter. Het is een op Curaçao gevestigd bedrijf dat commerciële ruimtevaart aanbiedt. Het bedrijf mikt op ruimtetoerisme en heeft een deal met de KLM gemaakt. Het bedrijf wordt gesteund door de regering van Curaçao. De firma hoopt vanaf 2014 met een Lynx Rocketplane te kunnen opereren vanuit het eiland. Een ticket naar de ruimte kost 95.000 euro. Volgend jaar wordt de eerste testvlucht gemaakt, aldus de initiatiefnemers Ben Droste en Harry van Hulten gisteren tijdens een presentatie in Rotterdam.

Kennedy

Op 25 mei 1961 had president Kennedy al aan het Amerikaanse Congres verzocht om de benodigde miljarden op te hoesten. ‘Ik geloof,’ aldus Kennedy, ‘dat deze natie zichzelf tot doel moet stellen om, voordat dit decennium voorbij is, een man op de maan te laten landen en hem veilig terug naar de aarde te brengen.’ Ten tijde van de Koude Oorlog was het een prestige kwestie voor de VS om eerder dan de SU een man op de maan te hebben gezet. John F. Kennedy had zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap gegrondvest op de bewering dat de Sovjet-Unie de Verenigde Staten onder de regering-Eisenhower op zowel economisch als militair vlak had ingehaald. Na het Spoetnikprogramma van 1957, een serie onbemande ruimtevluchten van de Sovjet Unie. Maakte Yuri Gagarin als eerste mens een ruimtereis op 12 april 1961 aan boord van de Vostok 1. Toen vijf dagen later een invasie op Cuba, het Varkensbaai-incident mislukte, wist Kennedy dat hij actie moest ondernemen in de strijd tegen de Sovjets en voor zijn eigen prestige.

Maanlanding

De eerste landing op de maan vond plaats in 1969. Het ruimteschip, de Apollo 11 landde op de maan. De bemanning bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Na aankomst zetten ze een Amerikaanse vlag op de maan, waarna ze maanstenen gingen verzamelen en meetinstrumenten opstelden. Voor de reis terug naar de aarde voerden ze een gesprek met president Nixon. Sinds die tijd heeft de ruimtevaart zich dusdanig ontwikkeld dat het nu mogelijk is om een ‘ticket naar de maan’ te kopen.

Afbeelding;

  • Foto: By NASA (Great Images in NASA Description) [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.