Uit de plooi

De 18e eeuw in beweging

Museum Het Valkhof gaat van 2 februari t/m 26 mei 2013 terug naar de 18e eeuw, ook wel ‘de vergeten eeuw’ genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee vonden hier hun oorsprong.

Aan de hand van onder andere schilderijen, mode, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt u meegenomen naar het leven in de 18de eeuw van met name de Gelderse elite. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s met ieder een eigen sfeer en vormgeving. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat. Ga ‘op visite’ in een rijk versierd huis en geniet van typisch 18de-eeuwse topografische tekeningen. De belangrijkste politieke ontwikkelingen komen in de laatste zaal aan de orde.

Laat u verrassen door deze prachtig vormgegeven tentoonstelling!

Tweede Paasdag: eten en etiquette in de 18de eeuw

Tijdens de Paasdagen wordt er vaak uitgebreid gegeten. Maar wat at men eigenlijk in de 18de eeuw en hoe zat het met de etiquette?

Presentatie en proeverij

Ervaar de smaken uit de 18de eeuw tijdens een presentatie en proeverij, verzorgd door door Christianne Muusers van Coquinaria.. Zij vertelt over de culinaire ontwikkelingen in de 18de eeuw, en presenteert daarna een kleine proeverij van drie gerechtjes met gekruide wijn. De gerechtjes en de wijn komen uit het kookboek 'Gelderse Keukenmeid' (1756): een salade van aardappel, rollen van Varken Vleesch met Vogelen, petit Gateaux de Savoie en extract van Ypocras...

De presentatie met proeverij vindt vier keer plaats: 11.15-11.45 uur, 14.00-14.30 uur, 15.00-15.30 uur en 16.00-16.30 uur. Per ronde is er ruimte voor 50 deelnemers. U kunt zich aanmelden voor één van deze rondes via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Wilt u aangeven voor welke tijd u voorkeur heeft?

Etiquette

Hoe zat het eigenlijk met de tafelmanieren van toen en van nu? Vandaag leert u tijdens een lezing van Hugo Mechelse, senior instructeur bij het gerenommeerde bedrijf International Butlers, hoe het eigenlijk hoort! De lezing zal plaatsvinden in de aula van 14.30 tot 15.15 uur.

6 en 7 april: Museumweekend (gratis toegang)

Tijdens het landelijke Museumweekend kunt u gratis naar binnen en bieden we extra activiteiten. Zo zijn er rondleidingen door  de tentoonstelling ‘Uit de plooi’. Kinderen kunnen deelnemen aan een speciale kinderrondleiding ‘Op zoek naar de Romeinen’ en aan de slag gaan in de Pronkkamer en Valkhof Junior.

Zondag 28 april: Literatuur uit de 18de eeuw

In samenwerking met De Wintertuin verzorgen we een mooi literatuurprogramma met lezingen, een schrijfworkshop, een schrijfwedstrijd en voordrachten. Zie de website voor meer informatie.

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.