Geen afbeelding beschikbaar

Van Virgin Queen tot Iron Lady

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is wéér de machtigste vrouw op aarde. Dat stelde het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes in een woensdag gepubliceerde top 100. Maar kan zij zich meten met de machtigste vrouwen uit de geschiedenis: Hatsjepsoet, Koningin Elizabeth I en Margaret Thatcher?

Hatsjepsoet regeerde Egypte twee decennia lang, van 1479 tot 1458 voor Christus. Haar naam betekende ‘eerste onder de vrouwen’, omdat ze het eerst bekende grote vrouwelijke staatshoofd in het Oude Egypte was. Haar regeerperiode mag bovendien genoemd worden, want ze regeerde 22 jaar over het rijk. Haar loopbaan als staatshoofd begon met een regentschap over Thoetmosis II, haar jongere broertje. Maar na zeven jaar regentschap had ze er genoeg van en besloot het heft in eigen handen te nemen. Ze kroonde zichzelf tot officiële koning van Opper- en Neder-Egypte. Het was in die tijd echter hoogst ongebruikelijk dat er een vrouwelijke farao op de troon zat. Om zich te doen gelden liet Hatsjepsoet zich op diverse afbeeldingen afbeelden met een mannelijk bovenlichaam of mannenkleding aan. Ook in sommige teksten werd ze afwisselend met hij en zij aangeduid. Zij was dus de trendzetter en wist haar positie te verstevigen door middel van het gebruik van de propaganda beelden. Ze bleef 22 jaar in het zadel.

Koningin Elisabeth I was koningin van Engeland. Als deVirgin Queen (de maagdelijke koningin) regeerde ze vanaf 17 november 1558 tot aan haar dood op 24 maart 1603. Tijdens haar regeerperiode was Engeland verdeeld tussen katholieke en protestantse gelovigen. Anders dan in de landen op het Europese continent braken er onder haar bewind, ondanks de kloof tussen de geloven die het protestantisme had geslagen, geen burgeroorlog uit op het eiland. Met het buitenlandse beleid was het anders gesteld. Vanaf 1585 was ze in hevig conflict met het katholieke Ierland en Spanje. Onder haar bewind verscheen Engeland op het wereldtoneel als zeevarende en koloniale mogendheid. Bovendien werd het Engels nationaal bewustzijn versterkt door onder andere de dreiging van Spanje. Elizabeth versterkte haar positie door niet te trouwen en op die manier de hoogst geplaatste persoon in Engeland te blijven en een maagdelijkheidscultus op te bouwen, zoals haar bijnaam de Virgin Queen aangeeft. Zij wordt beschouwd als een van de grootste staatshoofden aller tijden; zij werd bij haar leven ook wel "Good Queen Bess" genoemd.

Margaret Thatcher, de Iron Lady, was de eerste vrouwelijk leider van de Britse Conservatieve Partij en eerste vrouwelijk premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Sinds 1988 is ze de langst zittende Britse premier sinds de Earl of Liverpool die in 1827 aftrad. Toen Thatcher premier werd, stond het land er slecht voor door inflatie en een verouderde industrie. Margaret Thatcher kon aantreden als premier omdat ze op het juiste moment met een oplossing kwam voor de British disease. Ze won drie opeenvolgende algemene verkiezingen, waarvan twee met grote meerderheid. Geen enkele andere Britse partijleider heeft dat succes kunnen evenaren. Ze heeft geschiedenis gemaakt door haar manier van regeren op politiek en economisch gebied, het thatcherisme. Ze beëindigde haar bewind zelf toen in 1990 in Groot-Brittannië rellen uitbraken toen zij inkomensonafhankelijke belasting wilde invoeren, de poll taks. Het leidde tot haar aftreden.

Angela Merkel is sinds 22 november 2005 de bondskanselier van Duitsland. Ze is daarmee tevens de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land. Ze wordt wel beschreven als iemand met stalen zenuwen, met gevoel voor tactisch optreden en met talent om kracht te putten uit de fouten van haar vijanden. Anderen vergelijken haar met Margareth Thatcher, Indira Ghandi of Golda Meir. Zelf ziet ze dat anders: “Ik heb geen politieke voorbeelden. Ik ga mijn eigen weg. Ik ben ik.”

[caption id="attachment_3931" align="alignnone" width="470" caption="Angela MErkel 2008 (Bron: Pixelfehler)"][/caption]

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.