Foto van Benjamin Disraeli in 1878.

Vandaag jarig: Benjamin Disraeli, Carl Romme en Werner von Trapp

Werner von Trapp is lid van de zingende familie Von Trapp. Onder deze naam treden zij op in de Verenigde Staten en worden zij algemeen bekend. De musicalfilm The Sound of Music uit 1965 is gebaseerd op deze muzikale familie. De film wordt genomineerd voor tien Oscars en wint er uiteindelijk vijf. Werner von Trapp wordt geboren op 21 december 1915.

Op het eerste gezicht lijken een premier van Groot-Brittannië, een Nederlands politicus en een Amerikaanse zanger weinig overeenkomsten te hebben. Toch hebben Benjamin Disraeli, Carl Romme en Werner von Trapp minimaal één ding gemeen: zij vierden allen op 21 december hun verjaardag.

Benjamin Disraeli (1804-1881) werd in Londen geboren en was van Joodse afkomst. Zijn vader had zich echter tot de Anglicaanse kerk bekeerd en in 1817 werd Disraeli gedoopt. Disraeli studeerde rechten, maar maakte die studie nooit af. Hij begon op de beurs te speculeren bij verschillende mijnbedrijven in Zuid-Amerika. Dit zorgde voor een financieel debacle, waardoor Disraeli diep in de schulden raakte. Hij raakte in de put en vier jaar lang deed Disraeli vrijwel niets. Hierna besloot hij de politiek in te gaan. Na vier pogingen werd hij in 1837 verkozen tot kandidaat van de conservatieve politieke partij Tory in de plaats Maidstone. Hij bleek een overtuigend spreker te zijn en zijn politieke carrière nam een vlucht. Disraeli raakte in conflict met leider van de Tories Robert Peel. Disraeli was een tegenstander van vrijhandel, terwijl Peel hier een voorstander van was. Aanhangers van Peel gingen met de Whigs, de liberale politieke partij, samen in de nieuwgevormde Liberal Party. Aanhangers van Disraeli verenigde zich inde nieuwe Conservative Party. De politiek in Groot-Brittannië werd jarenlang beïnvloed door de tegenstelling tussen Disraeli, de leider van de Conservatieve Partij, en William Gladstone, leider van de Liberale Partij. In 1868 werd Disraeli verkozen tot premier van het land. Disraeli was een echte kolonialist en wilde het Britse wereldrijk behouden. Daarnaast bemoeide de Britten zich weinig met Europese aangelegenheden, wat bekend staat als het splendid isolationism. In 1874 werd Disraeli, ondertussen al zeventig jaar oud, voor de tweede maal verkozen tot premier van Groot-Brittannië. Deze functie vervulde hij zes jaar lang, waarna hij in 1881 overleed.

Carl Romme (1896-1980) werd geboren in Oirschot in Noord-Brabant. Hij werd opgevoed als katholiek, wat hij zijn hele leven zou blijven. In Amsterdam studeerde hij aan het gymnasium, waarna hij in 1914 rechtsgeleerdheid ging studeren. In 1919 behaalde Romme zijn doctoraal en ging hij bij een advocatenkantoor werken. Romme trouwde in 1920 met Antonia Maria Wiegman, met wie hij vijf kinderen kreeg. Romme was lid van de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP) en vanaf 1921 was hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Na een hoogleraarschap in Tilburg werd hij in 1937 minister van Sociale Zaken in het vierde Kabinet-Colijn. In deze functie werd Romme bekend door zijn spaarregeling voor werklozen, wat bekend stond als het ‘kwartje van Romme’. Na de Tweede Wereldoorlog werd Romme geen minister meer. Dit had wellicht te maken met zijn discutabele activiteiten tijdens de oorlog. Zo was hij commissaris van een bedrijf dat ook voor de Duitsers werkte. Romme werd partijleider van de Katholieke Volkspartij (KVP) en werkte veelvuldig samen met Willem Drees, de Nederlandse minister-president van de Partij van de Arbeid (PvdA). Romme was in 1951 de informateur voor het Kabinet-Drees I. Hij bleef tot 1961 fractieleider van de KVP en werd hierna lid van de Raad van State. Dit bleef Romme tot 1972, waarna hij de eretitel minister van Staat kreeg. Op 16 oktober 1980 overleed Romme in Tilburg.

Werner von Trapp (1915-2007) werd in Zell am See in Oostenrijk geboren. Hij was de op een na oudste zoon van Georg Ludwig von Trapp en Agathe Whitehead von Trapp. Hiermee behoorde hij met zijn zes broers en zussen, zijn vader en stiefmoeder tot de Zingende familie von Trapp. In dit familiekoor zong Werner de tenor. Na de Oostenrijkse aansluiting bij het Duitsland van Hitler op 12 maart 1938 vluchtte de von Trappfamilie naar de Verenigde Staten. Zij waren bang voor vervolgingen, omdat de familie had geweigerd te zingen op het verjaardagsfeest van Hitler. De familie vestigde zich in Vermont en trad op door het hele land. Werner werd Amerikaans staatsburger en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger in Italië. In 1947 overleed zijn vader, waardoor de familie ophield met optreden. Nadat de familie was gestopt met optredens begon Werner een Community School of Music in Reading in Pennsylvania. In 1948 trouwde Werner met Erika Klambauer, met wie hij zes kinderen kreeg. De familie von Trapp was de inspiratie voor de musical The Sound of Music in 1959. In 1965 werd van de musical een filmversie gemaakt. Deze film won vijf Oscars. Werner von Trapp overleed op 91-jarige leeftijd in Vermont. Zijn vier kleinkinderen zetten de familietraditie voort en treden tegenwoordig op als de Von Trapp Kinderen.

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.