Geen afbeelding beschikbaar

Vandaag jarig: Catharina van Aragon, Jane Austen en Leopold I

“Happiness in marriage is entirely a matter of chance”.  In haar boeken zette ze zich af tegen het sentimentele en romantische beeld van de liefde tussen man en vrouw. Gebruikmakend van een zeer realistische stijl beschrijft ze in Pride and Prejudice het sociale en economische belang van het huwelijk voor een vrouw. Jane Austen werd geboren op 16 december 1775.

Een koningin-gemalin van Engeland, een Brits schrijfster en de eerste koning der Belgen. Veel lijken Catharina van Aragon, Jane Austen en Leopold I op het eerste gezicht niet gemeen te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 16 december, hun geboortedag.

Catharina van AragonCatharina van Aragon (1485-1536) was koningin en regentes van Engeland. Ze werd geboren op 16 december 1485 als de dochter van de Spaanse koning Ferdinand II en zijn vrouw Isabella. Op vijftienjarige leeftijd trad Catharina in het huwelijk met prins Arthur van Wales, de oudste zoon van de Engelse koning Hendrik VII. Een jaar later overleed haar nieuwe echtegenoot echter aan een ziekte, die ook Catharina zelf bijna noodlottig werd. In 1409 trouwde ze opnieuw, ditmaal met de jongere broer van Arthur, die inmiddels koning Hendrik VIII van Engeland was. Als koningin van Engeland had Catharina veel macht, aangezien haar man vrijwel altijd het land uit was om oorlog te voeren. Hendrik VIII was echter niet te spreken over zijn vrouw, met name omdat ze hem geen mannelijke opvolger kon geven. De Paus weigerde hem echter toestemming te geven voor een scheiding, dus in 1533 brak Hendrik met Rome en stichtte hij de Anglicaanse kerk. Vervolgens  liet hij alsnog zijn huwelijk ontbinden en hertrouwde hij met Anna Boleyn.  Catharina verloor haar titel als koningin van Engeland en werd verbannen van het hof. Ze overleed drie jaar later, op 7 januari 1536.

 Jane AustenJane Austen (1775-1817) was een Brits schrijfster. Ze werd geboren op 16 december 1775 als afstammeling van een adellijke familie. Vermoedelijk begon ze al op twaalfjarige leeftijd met het schrijven van gedichten en korte verhalen.  Gedurende haar jeugd volgde Austen vervolgens een studie Engels en bracht ze haar tijd het liefste door met het lezen van boeken.  In 1793 besloot ze professioneel schrijfster te worden, maar pas in 1811 verscheen haar debuutroman: ‘Sense en Sensibility’. Twee jaar later publiceerde Austen anoniem haar beroemdste werk, ‘Pride en Prejudice’, waarin ze onder andere aandacht besteedde aan het feit dat de sociale status van een vrouw sterk afhankelijk was van het huwelijk. Ze zette zich met dit realisme sterk af tegen de sentimentele en romantische literatuur van de achttiende eeuw. Ook haar latere romans ‘Mansfield Park’ (1814) en ‘Emma’ (1816) richtten zich op dit onderwerp. Vanaf het voorjaar van 1816 ging de gezondheid van Jane Austen snel achteruit en ze overleed een jaar later, op 18 juli 1817.

Leopold ILeopold I (1790-1865) was koning van België. Hij werd geboren op 16 december 1790 als de derde zoon van hertog Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld. Al op jonge leeftijd maakte Leopold een naam voor zichzelf als veldheer en diplomaat. Zo maakte hij in 1814 en 1815 deel uit van het Congres van Wenen, waarin de indeling van Europa na de val van Napoleon vastgelegd werd. In 1831 werd Leopold benaderd door de Belgen nadat zij officieel het Oranjehuis afgezworen hadden. Nog geen twee weken later werd België binnengevallen door Nederlandse troepen, maar onder leiding van Leopold werd de oorlog gewonnen en werd het land in 1839 volledig onafhankelijk. De Belgische koning was ondertussen in 1832 in het huwelijk getreden met de Franse prinses Louise van Orleans. Samen met haar kreeg hij vier kinderen, waaronder een zoon genaamd Leopold, die hem later zou opvolgen. Leopold I overleed op 10 december 1965 te Laken.

Personen: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!