Geen afbeelding beschikbaar

Vandaag jarig: Diocletianus, Oscar Carré en Giacomo Puccini

Ondanks zijn lage stand weet hij zichzelf op te werken tot keizer van het Romeinse Rijk. Onder zijn bewind voert hij grote hervormingen door. Diocletianus staat bekend om zijn verdeling van de macht onder vier keizers en om zijn brute vervolgingspolitiek van de christenen. Hij werd geboren op 22 december 244.

Een Nederlandse circusdirecteur, een Romeinse keizer en een Italiaanse componist. Veel hebben Oscar Carré, Diocletianus en Giacomo Puccini op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 22 december, hun geboortedag.

Diocletianus (244 – 311) was keizer van het Romeinse Rijk van 284 tot 305. Hij werd op 22 december 244 geboren in de provincie Dalmatia. Zijn familie had een lage status, maar via een militaire carrière klom hij hoger op in rang. In 284 werd hij uitgeroepen tot keizer. Nadat hij zijn tegenstanders had verslagen in de Slag bij de Margus (285) was hij de onbetwiste alleenheerser. Diocletianus trachtte met grote veranderingen in het bestuur de vitaliteit van het Romeinse Rijk te herstellen. Hij breidde de bureaucratie sterk uit en reorganiseerde de bestuurseenheden van het rijk door provincies samen te bundelen tot zogenaamde diocesen. Vervolgens werd het hele rijk verdeeld in vier delen, die elk een aparte keizer kregen. Het vierkeizersysteem staat bekend als de tetrarchie. Om het rijk spiritueel op orde te krijgen, besloot hij om de minderheidsgroepering van christenen te vervolgen. Hij overleed in 311 nadat hij zes jaar eerder vrijwillig zijn keizerstitel had overgedragen.

Oscar Carré (1846-1911) was de oprichter van het beroemde circustheater Carré. Hij werd op 22 december 1946 geboren in de Duitse plaats Halberstadt. Zijn familie had al jarenlang ervaring in het circuswezen. De opa van Oscar Carré gaf voorstellingen met paarden. Samen met zijn ouders reisde Oscar veel door Europa. Vader Wilhelm en moeder Kätchen stichtten in Belgrado een eigen circus. In 1863 trok de familie Carré naar Nederland. Hier begon de familie jaarlijkse paardenshows te geven op de kermis in Amsterdam. Oscar opende zelf in 1887 het nu beroemde theatergebouw Carré, gelegen aan de Amstel. In Kopenhagen, waar hij ook voorstellingen verzorgde, overleed Oscar Carré in juni 1911.

Giacomo Puccini (1858 – 1924) was de componist van vele bekende opera’s. Hij werd op 22 december 1846 geboren in Lucca. Zijn familie was al generaties lang bezig in de muziek. Hij kreeg dan ook al op jonge leeftijd een muzikale opleiding. Vanaf de jaren ‘80 van de negentiende eeuw begon hij met het schrijven van composities voor opera uitvoeringen. Hij bleek een meesterlijk componist en schreef werken als Manon Lescaut (1893), La Bohème (1896) en Madame Butterfly (1904). Hoewel hij voorstander was van het fascisme van Mussolini, was hij niet politiek actief zoals de componisten Wagner en Verdi dat wel waren. Doordat Puccini sterk verslaafd was aan sigaren en sigaretten kreeg hij last van zijn keel. Dit werd hem fataal. Hij overleed in 1924 aan de gevolgen van keelkanker.

.

Personen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.