Geen afbeelding beschikbaar

Vandaag jarig: Filips V, Louis Davids en Leonid Brezjnev

Hij laat zijn voorganger afzetten met een machtsgreep en onder zijn leiding vallen de Sovjet legers Afghanistan binnen. Toch staat hij vooral bekend als een leider die consensus belangrijk vond en zorgde voor een periode van ontspanning tijdens de Koude Oorlog. Leonid Breznjev werd geboren op 19 december 1906.

Een Spaanse koning, een Nederlandse cabaretier en een Sovjet-politicus. Veel hebben Filips V, Louis Davids en Leonid Brezjnev op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 19 december, hun geboortedag.

Filips V (1683-1746) was koning van Spanje en stichter van de Bourbon-dynastie. Hij werd geboren op 19 december 1683 als de kleinzoon van de Franse koning Lodewijk XIV. Na de dood van de Spaanse koning Karel II van Spanje in 1700 werd Filips volgens diens testament aangewezen als de nieuwe koning. Lodewijk XIV maakte hier echter misbruik van door via de familieband zelf de Spaanse kroon op te eisen, wat resulteerde in 1701 in de Spaanse Successieoorlog. Pas bij de vrede van Utrecht in 1713 werd Filips officieel erkend als koning van Spanje. In ruil hiervoor moest hij wel de Zuidelijke Nederlanden en delen van Italië afstaan aan het Habsburgse Oostenrijk. Vijf jaar later probeerde Filips deze gebieden terug te veroveren, maar hij werd verslagen tijdens de Oorlog van de Quadruple Alliantie (1718-1720). In 1724 trad Filips af en werd opgevolgd door zijn zoon Lodewijk, maar na diens dood een jaar later werd Filips opnieuw gekroond. Tijdens zijn tweede regeerperiode wist hij wel militair succes te behalen, onder andere met de verovering van Sicilië tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748). Na 46 jaar vrijwel onafgebroken geregeerd te hebben overleed Filips V op 9 juli 1746.

Louis Davids (1883-1939) was een Nederlands cabaretier en zanger. Hij werd geboren op 19 december 1883 te Rotterdam. Zijn ouders speelden beiden in komische stukken en ook Louis trad op achtjarige leeftijd al op bij kermissen. Aanvankelijk zong hij vooral met zijn zus Rika, met wie hij in Carré uiteindelijk een eigen revueshow kreeg. Later trouwde Rita en stapte ze uit het duo, waarop Louis de voorstelling voortaan opvoerde met zijn andere zus Henriëtte. Louis Davids groeide door zijn revueshows uit tot een van de bekendste vertolkers van het Nederlandse levenslied. In 1922 speelde hij de rol van ‘Blauwe Toon’ in de stomme film ‘De Jantjes’. Zeven jaar later zong Davids voor het eerst zijn bekendste lied ‘De Kleine Man’ in de revueshow ‘Lach en Vergeet’. In 1937 moest hij zijn loopbaan gedwongen stopzetten vanwege astma. Twee jaar later, op 1 juli 1939, werd deze ziekte Louis Davids fataal.

Leonid Brezjnev (1906-1982) was secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij werd geboren op 19 december 1906 in het Oekraïense stadje Kamenskoje.  Op 23-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Communistische Partij, waar hij al snel een naam voor zichzelf maakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide Breznjev uit tot een oorlogsheld en werd hij benoemd tot majoor-generaal vanwege zijn succesvolle verdediging van de stad Novorossiejsk. In 1956 werd hij vervolgens door premier Chroesjtjov benoemd als volkscommissaris en verantwoordelijk voor het ruimtevaartprogramma en de defensie-industrie. Acht jaar later pleegde Brezjnev samen met een aantal andere ministers een machtsgreep en liet hij Chroesjtjov afzetten. De regeerperiode van Brezjnev werd vooral gekenmerkt door de nadruk die hij legde op overleg en consensus binnen de partij. Ook op het gebied van de Koude Oorlog pleitte hij voor een diplomatiekere houding ten opzichte van de Verenigde Staten, wat resulteerde in de periode van détente. Wel begon onder zijn leiding in 1979 de Russische interventie in Afghanistan, die uiteindelijk uitliep op een nederlaag voor het Sovjetleger. Leonid Brezjnev overleed 10 november 1982 aan de gevolgen van een hartaanval.

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.