Geen afbeelding beschikbaar

Vandaag jarig: Joost van den Vondel, Vespasianus en Soichiro Honda

“Hier leit Vondel zonder rouw, hy  is gestorven van de kouw.” Zelfs van zijn eigen grafsteen maakte Joost van den Vondel nog een gedicht. Toch was het bekendste werk van de zeventiende-eeuwse dichter, Gijsbrecht van Aemstel, een toneelstuk over de plundering van Amsterdam. Joost van den Vondel werd geboren op 17 november 1587.

Een Romeinse keizer, een Nederlandse schrijver en een Japanse autofabrikant. Veel lijken Vespasianus, Joost van den Vondel en Soichiro Honda niet gemeen te hebben. Toch delen ze op zijn minst één ding: 17 november, hun geboortedag.

Titus Flavius Vespasianus (9-79) was keizer van het Romeinse Rijk.  Hij werd geboren op 17 november in het jaar 9 na Christus. Aanvankelijk had Vespasianus niet veel geluk met zijn politieke loopbaan, maar dit veranderde toen hij in 41 werd benoemd tot generaal van het Legio II Augusta. Zijn overwinningen tijdens de Romeinse invasie van Britannia leverden hem veel eer op en dit stelde hem in staat om zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen. Hij werd onder andere consul en gouverneur van Noord-Afrika, voordat hij in 66 opdracht kreeg om de Joodse opstand in Judaea neer te slaan. Niet veel later overleed keizer Nero en tijdens een chaotisch ‘Vierkeizerjaar’ greep Vespasianus uiteindelijk de macht in Rome. Volgens de overlevering was hij vooral een uiterst zuinig keizer. Zo zou Vespasianus, toen zijn zoon Titus hem vroeg naar zijn belasting op openbare toiletten, de uitspraak ‘geld stinkt niet’ verzonnen hebben. Vespasianus overleed uiteindelijk 23 juni 79 in een kuuroord in Italië.

Joost van den Vondel (1587-1679) was een Nederlands schrijver en dichter. Hij werd geboren op 17 november 1587 te Keulen. Samen met zijn ouders vluchtte hij op jonge leeftijd om religieuze redenen naar Amsterdam. Vondel begon daar een kousenwinkel, maar hield zich naast zijn werk ook bezig met het schrijven van gedichten en toneelstukken. In 1637 voltooide Vondel zijn bekendste toneelstuk, Gijsbrecht van Aemstel, over de belegering en plundering van Amsterdam door inwoners van de omliggende dorpen. Vier jaar later bekeerde hij zich tot het katholieke geloof en schreef hij een aantal hekeldichten over het gebrek aan tolerantie onder de Hollandse Calvinisten. Vanaf 1619 uitte Vondel in zijn werken eveneens felle kritiek op Prins Maurits, vanwege diens executie van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt.  In 1658 ging Vondel op kosten van de stad Amsterdam met pensioen, nadat zijn kousenwinkel een jaar eerder failliet was gegaan. Vondel overleed uiteindelijk 5 februari 1679 op 91-jarige leeftijd.

 Soichiro Honda  (1906-1991) was een Japans autofabrikant en de oprichter van Honda. Hij werd geboren op 17 november 1906 in de Japanse stad Hamamatsu. Gedurende zijn jeugd moest Soichiro vaak helpen in de zaak van zijn vader, die fietsenmaker was. In 1921 verliet hij zijn ouderlijk huis en nam hij een baan als monteur bij een garage. Zes jaar later had Soichiro genoeg van werken in loondienst en begon hij zijn eigen autoreparatiebedrijf. Dit resulteerde in 1946 in de oprichting van het Honda Motor bedrijf. Aanvankelijk richtte Soichiro zich hiermee vooral op productie van motorfietsen, maar vanaf 1976 trad Honda ook toe tot de markt voor personenauto’s met de presentatie van de Honda Accord. Op dat moment was Soichiro al afgetreden als voorzitter van het bedrijf en deed hij alleen nog dienst als ‘speciaal adviseur’. In 1980 kreeg hij van het Amerikaanse Time Magazine de titel ‘de Japanse Henry Ford’. Soichiro Honda overleed 5 augustus 1991 aan de gevolgen van een leveraandoening.

Personen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.