Tractaat van Venlo

Verdrag van Venlo wordt getekend

Op 7 september 1543 wordt het Verdrag van Venlo ondertekend. Willem V van Kleef moet gebieden afstaan aan Karel V, hij bezit nu heel de Nederlanden. Dit verdrag betekent het einde van de Gelderse Oorlogen die al sinds 1502 aan de gang zijn.

Habsburgers en Karel van Gelre

De Gelderse Oorlogen begonnen in 1502 en gingen tussen de gewesten Holland, Vlaanderen en Brabant onder leiding van de Habsburgse vorsten, en aan de andere zijde Friesland, Gelre, Groningen en Ommelanden onder leiding van Karel van Gelre. De Habsburgers hadden delen van de Nederlanden in handen en wilden graag meer gebieden in hun bezit krijgen. Van 1473 tot 1477 was het gewest Gelre al in handen geweest van de Habsburgers maar het gewest kwam in opstand. In 1492 benoemden ze Karel van Gelre tot nieuwe hertog. Maximilliaan van Oostenrijk en Filips de Schone gaven niet op en deden tussen 1493 en 1499 nog verscheidenen pogingen het gebied in te nemen, maar zonder resultaat. De Habsburgse vorsten begonnen in 1502 opnieuw met aanvallen om de gebieden in handen te krijgen.

Verloop en einde Gelderse Oorlogen

Gelre, Groningen en Ommelanden verenigden zich tegen de Habsburgers om zo hun eigen status te behouden. In 1519 kreeg de hertog van Gelre een nieuwe tegenstander in de vorm van een nieuwe keizer namelijk Karel V. De Hertog van Gelre stierf zelf op 30 juni 1538 en werd opgevolgd door Willem V van Kleef. Aanvankelijk had Karel van Gelre veel succes, maar uiteindelijk trok hij toch aan het kortste eind. De genadeslag werd gegeven in de zomer van 1543 toen de Habsburgers een veldtocht ondernamen met 40.000 soldaten. Uiteindelijk kwam het tot een veldslag bij Venlo. De Gelderse partij werd verslagen en moest zich overgeven. Vervolgens werd op 7 september het Verdrag van Venlo getekend waarbij Willem alle gebieden moest afstaan aan Karel V. Zo kwam er een eind aan de Gelderse Oorlogen. De Habsburgers kregen heel Nederland in handen en dit vormde de basis voor het ontstaan van de Zeventien Provinciën. Dit was de naam voor de Habsburgse Nederlanden van 1543 tot 1585.  

Bronnen

-        Mijngelderland.nl, De Gelderse Oorlogen

-        Geschiedenisoverzicht.nl, De steden van Holland in oorlog  (2-03-2012)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Grafmonument voor Karel van Gelre  (1985)

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.