Charles Grey Earl Grey

Verjaardag Charles Earl Grey

Op 13 maart 2014 is het 250 jaar geleden dat Charles Earl Grey werd geboren. Naar deze Britse premier is de zwarte thee melange Earl Grey vernoemd.

Politieke carrière Charles Grey

Charles Grey werd geboren op 13 maart 1764 te Fallodon. Hij was een graaf, vandaar de titel ‘Earl’ in zijn naam. Hij volgde opleidingen aan de vooraanstaande scholen Eton en de Cambridge. Al op zijn tweeëntwintigste werd hij gekozen als lid van het Parlement voor Northumberland.

In 1794 trouwde Grey met Mary Elizabeth Ponsonby, met wie hij maar liefst vijftien kinderen kreeg. Voor zijn huwelijk had hij een affaire met de hertogin van Devonshire, Georgiana Cavendish, met wie hij een dochter kreeg.

Grey was een zogeheten Whig-politicus, wat inhield dat hij een liberaal-democraat was. Op 22 november 1830 werd hij minister-president van het Verenigd Koninkrijk en hij bekleedde deze functie tot 16 juli 1834. Zijn belangrijkste politieke mijlpaal was de invoering van de Reform Act in 1832. Deze zorgde ervoor dat het Lagerhuis werd hervormd, wat het begin inluidde van de politieke constructie die Groot-Brittannië nu nog steeds kent.

Earl Grey thee

Hoewel Grey minister-president was en belangrijke wetten doorvoerde is zijn naam nu vooral nog bekend vanwege de zwarte thee melange die hij in Europa populair maakte: Earl Grey thee.

Charles Grey ontving de thee als cadeau, waarschijnlijk een diplomatiek cadeau, tijdens zijn ambt als minister-president. De thee die hij kreeg was gemengd met bergamotolie en dit vond hij dusdanig lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken.

Volgens een legende kreeg Charles Grey de thee op een reis naar China. Iemand uit zijn entourage zou een jongetje van de verdrinkingsdood hebben gered. Uit dankbaarheid kreeg Grey de thee gemengd met bergamotolie. Dit verhaal is waarschijnlijk verzonnen, omdat het niet eens zeker is of Grey überhaupt ooit in China is geweest.

Het huis van de familie Grey, Howick Hall Gardens in Alnwick, Northumberland, wordt gezien als de geboorteplaats van Earl Grey thee. Hier werd de thee vermengd met de olie en Lady Grey nam deze mee naar Londen. Wanneer zij in Londen hostess was voor hoge ambtslieden serveerde zij de thee, die heel populair werd. Hoewel de thee naar de graaf is vernoemd en doosjes in de supermarkt soms zelfs versierd zijn met zijn portret, heeft de familie Grey nooit patent op de thee aangevraagd. Hierdoor heeft de familie nooit een cent aan de thee overgehouden.

Na zijn aftreden in 1834 leidde Grey een teruggetrokken bestaan met zijn familie. Grey stierf op 17 juli 1845.

 

Bronnen:

-    Britannica.com, Charles Grey, 2nd Earl Grey

-    Gov.uk, Charles Grey 2nd Earl Grey

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.