Geen afbeelding beschikbaar

Verloren schilderij Da Vinci ontdekt

Onderzoekers hebben in het Palazzo Vecchio in Florence sporen van verf gevonden achter een twaalf centimeter brede muur. De verf komt overeen de verf die Leonardo Da Vinci gebruikte voor de Mona Lisa. De onderzoekers vermoeden derhalve dat ze het verloren schilderij ‘De slag bij Anghiari’ hebben gevonden, ook wel ‘De Verloren Leonardo’ genoemd.

 ‘De slag bij Anghiari’ werd in 1505 door Leonardo Da Vinci geschilderd op één van de muren in de Sala dei Cinquecento (Zaal van de Vijfhonderd) in het Palazzo Vecchio. Dit deed hij in opdracht van Piero Soderini, hoofdstaatsman van de Florentijnse Republiek, die tevens de schilder Michelangelo inschakelde. Hij zou ‘The Battle of Cascina’ schilderen op de muur tegenover die van Da Vinci, maar moest in 1505 zijn project stopzetten omdat hij door paus Julius II teruggeroepen werd naar Rome.

Da Vinci zette zijn werk wel voort en besloot dat dit zijn grootste werk werd. Hij zou de slag schilderen waarin condottiere Niccolò Piccinino, een bekende Italiaanse aanvoerder, om het leven kwam: de slag bij Anghiari. Omdat de schilder slechte ervaringen had met frescoschilderingen, experimenteerde hij tijdens het project met oliekleuren. Dit mislukte echter, waardoor na verloop van tijd de verf van de muur begon te druipen.

In alle haast hing Da Vinci enkele grote vuurpotten bij de muur om de schildering te redden, maar het was tevergeefs. De kleuren van het bovenste gedeelte van het schilderij waren compleet vermengd. Alleen het onderste gedeelte was nog intact. Da Vinci besloot vervolgens het project stop te zetten. Hoewel de schildering nog enkele decennia te aanschouwen was, ging deze voorgoed verloren toen de Zaal van de Vijfhonderd werd verbouwd tussen 1555 en 1572.

Alleen enkele kopieën van de schildering overleefden de tand des tijds. Op basis van die kopieën heeft schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) een eigen versie van ‘De slag bij Anghiari’ geschilderd.

Vermoedelijk schuilt het verloren schilderij achter één van de muren in het paleis. Onderzoekers boorden gaten in de beschilderde muur en vonden sporen van rood, wit, oranje en zwart materiaal. Het zwarte materiaal bleek na onderzoek overeen te komen met het zwarte pigment dat gebruikt werd voor de Mona Lisa en de St. John the Baptist van Da Vinci. De burgemeester van Florence heeft toestemming aan de Italiaanse overheid gevraagd voor verder onderzoek.

Lees meer over de vondst van het verloren schilderij in een bericht op Archeologie Online.Zie ook de Biografie van Leonardo Da Vinci

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.