Geen afbeelding beschikbaar

Vermoedelijk skelet van Mona Lisa model gevonden

Archeologen hebben een skelet gevonden onder de vloer van een klooster in Florence. Men vermoedt dat dit het geraamte is van het model dat poseerde voor Leonardo da Vinci’s meesterwerk: de Mona Lisa.

Vorig jaar werd bekend dat onderzoeker Giuseppe Pallanti onderzoek deed naar het leven van het model van de Mona Lisa. Uit zijn onderzoek blijkt dat ene Lisa Gherardini op 63-jarige leeftijd overleed in het klooster Sant’Orsala in het hart van Florence. Zij was de vrouw van een welvarende Florentijnse zijdehandelaar, genaamd Francesco del Giocondo. De Mona Lisa is in Italië beter bekend als La Gioconda.

Het archeologische team vond al snel een graf in het verlaten klooster en begon vorig jaar met de opgravingen. Aanvankelijk vonden zij het graf van ene Lisa del Giocondo, waarvan veel historici geloven dat zij voor de Mona Lisa heeft geposeerd. Niet lang daarna legde de archeologen een schedel bloot die toebehoorde aan een vrouw.

Nu is het hele geraamte gevonden. De botten worden nu geanalyseerd om vast te stellen of ze toebehoren aan de schedel. Vervolgens zal het DNA van de botten vergeleken worden met dat van haar kinderen, die ook in het klooster begraven liggen, om te bevestigen dat dit het graf van Lisa was.

Zodra het zeker is dat het geraamte toebehoort aan Lisa del Giocondo, zal het gezicht worden gereconstrueerd. De vraag is dan of dat gezicht gelijkenissen zal vertonen met het schilderij van Da Vinci.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt