Geen afbeelding beschikbaar

Verzetsmuseum krijgt een kindermuseum

Vandaag sloegen kinderen een gat in de muur van het verzetsmuseum waar de doorgang naar het kindermuseum gaat komen. Met dit startsein is de bouw voor een kindervleugel geopend. Kinderen van 9 tot 14 jaar kunnen vanaf april 2013 in een tijdmachine stappen, waarmee ze terug in de tijd worden gevoerd: naar Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

“Het heden is gevormd door de dynamiek van het verleden”, aldus voorzitter Hans Blom. Maar hoe vertaal je dit verleden naar een breder publiek? Het Verzetsmuseum Amsterdam werd in 1984 opgericht om die reden. In de op volwassenen gerichte tentoonstelling loop je door nagebouwde straten, langs foto’s, en beleef je de sfeer van de Tweede Wereldoorlog. Door middel van deze foto’s, voorwerpen, documenten, film- en geluidsfragmenten worden de dilemma’s, en de achterliggende geschiedenis belicht. Het zijn verhalen over uitzonderlijke en alledaagse keuzes die mensen maakten.

Kindermuseum

Voorheen was er, naast de vaste tentoonstelling, al zo nu en dan een wisselende kindertentoonstelling. De belangstelling van scholen en kinderen was echter groot en de capaciteit van het museum kwam steeds meer onder druk te staan. Hierdoor ontstond het idee voor een apart deel voor kinderen, waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en met name van het verzet wordt toegespitst op deze basisschoolscholieren. Gruwelijkheden, moorden, vervolgingen en het verzet moeten hierin op een andere manier vertaald worden dan voor volwassenen. Daar wordt momenteel over nagedacht.

Tijdmachine

Het idee dat nu leeft, is dat de kinderen, zodra ze binnenkomen, door een tijdmachine terug worden geflitst naar de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen wordt het verhaal van de opkomst van Hitler verteld. Na deze basisinformatie krijgen de bezoekertjes door de ogen van vier verschillende kinderen (van een NSB’er, bezetter, een jood en een ‘normaal’ kind) een beeld over de oorlog in Nederland. Moord en verzet vertalen naar kinderen lijkt een lastige opgave, maar door middel van eerdere initiatieven op dit gebied zal de inhoud worden bepaald. Naar voorbeeld van de serie 13 in de oorlog zal het komende jaar een passende tentoonstelling op poten worden gezet. Met behulp van een verzetsbende, of kinderpanel, wordt bepaald wat geschikt is voor de expositie, en wat niet. Dat zal allemaal worden meegenomen bij de inrichting van het museum.

Opening                          

Ton Heerts, directeur van de grootste subsidiegever van de bouw, het V-fonds zegt over de uitbreiding: “Het kindermuseum laat kinderen op een moderne manier het verleden met het heden verbinden zodat ze zelf ontdekken hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn. En nog belangrijker: wat ze er zelf aan kunnen doen. Daarom steunen we het nieuwe kindermuseum.” De opening van het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland staat gepland voor april 2013.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.