Heksenproces Salem

Vijf heksen opgehangen in Salem

Salem 1692- De gebochelde vrouw met een lange neus met wratten, een krakende stem en een zwarte kat. De heks zoals in de sprookjes spreekt tot de verbeelding. In de Middeleeuwen en de Renaissance werden ‘heksen’ op grote schaal vervolgd. Op 19 augustus werden in het Amerikaanse stadje Salem vijf ‘heksen’ opgehangen.

Het Amerikaanse stadje Salem was in de zeventiende eeuw een kolonie van New England. Tussen februari 1692 en januari 1693 vonden in Salem een aantal processen plaats. Tijdens deze processen werden veel mensen, mannen en vrouwen, opgehangen of verdronken. De heksenvervolgingen begonnen dankzij de meisjes Elizabeth Parris en Abigail Williams. Zij beschuldigden de Caribisch-Indische slavin Tituba Boyer van hekserij, nadat de slavin verhaaltjes aan hen had verteld over tovenarij en ook een aantal trucjes had laten zien. De meisjes voelden zich schuldig en begonnen zich vreemd te gedragen. Ze vloekten, sloegen wartaal uit, kregen toevallen en leken in trance te zijn. Ze waren agressief, bedekten hun oren bij het horen van een preek en claimden geprikt te worden met naalden.

Een ware heksenjacht

Toen fysiek onderzoek niks leek uit te wijzen, werd door de dorpsarts geconstateerd dat de meisjes behekst waren. De slavin bekende haar ziel verkocht te hebben aan de duivel. Een ware heksenjacht volgde in het volgende jaar. Negentien mensen werden schuldig bevonden aan het uitoefenen van hekserij. In eerste instantie werden er drie vrouwen beschuldigd van hekserij: de bedelares Sarah Goods, de oude vrouw Sarah Osbourne en de slavin Tituba Boyer.

Het proces

Al snel volgden meer beschuldigingen. Gouverneur Sir William Phips stelde een speciale rechtbank, Inquisitie, in. Al snel volgden er meerdere beschuldigingen in het stadje. Op 19 augustus werden de volgende vijf ‘heksen’ opgehangen in Salem: Predikant in Salem George Burroughs, Martha Carrie, George Jacobs die beschuldigd werd door zijn eigen kleindochter, boer John Proctor en John Willard, een politieagent die twijfel trok bij de berechtingen. Het was de tweede groep van vijf slachtoffers. De ophanging vond een maand na de eerste terechtstelling plaats.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt