Orkaan Harvey richtte de afgelopen dagen schade aan in Texas. Welke gevaarlijke orkanen hebben de Verenigde Staten nog meer geha

Vijf krachtige en roemruchtige orkanen uit de Amerikaanse geschiedenis

Trending – Eind augustus 2017 raasde de orkaan Harvey over de Amerikaanse staat Texas. De cycloon zorgde voor flinke overstromingen en bereikte tot nu toe een maximale windsnelheid van 210 kilometer per uur. De Verenigde Staten worden vaak geplaagd door orkanen en de geschiedenis telt dan ook veel beruchte orkanen met catastrofale gevolgen.

Cheniere Caminada (1893)

Al voor de twintigste eeuw werden de Verenigde Staten getroffen door zware orkanen. De Cheniere Caminada uit 1893 kreeg van veel mensen de bijnaam de 'Grote Novemberstorm'. Deze orkaan richtte in oktober 1893 grote schade aan op het gelijknamige eiland voor de staat Louisiana, in het zuiden van de Verenigde Staten. De bijnaam suggereerde dat deze krachtige cycloon onderschat werd, terwijl het een orkaan was van de derde categorie. Het eiland werd compleet verwoest en er vielen bijna tweeduizend doden.

Galveston (1900)

In 1900 werd de stad Galveston in de staat Texas getroffen door een orkaan die de dodelijkste ooit was in de Amerikaanse geschiedenis. Naar schatting tussen de zesduizend en twaalfduizend mensen kwamen om. De Galvestonorkaan, met windsnelheden tot wel 250 kilometer per uur, kwam in de vroege ochtend van maandag 8 september aan land bij de Texaanse kust. De orkaan had de vierde categorie, de op één na hoogste categorie. Ruim vijf meter hoge golven zetten Galveston, dat op een eiland lag, volledig onder water. Veel inwoners zaten als ratten in de val. Omdat de moderne meteorologische technologieën ontbraken, kon de kracht van Galveston niet worden voorspeld. Er waren vooraf dan ook nauwelijks waarschuwingen. Galveston kreeg in 2008 wederom bezoek van een zeer ware storm. Orkaan Ike zorgde toen voor flinke overstromingen.

Katrina (2005)

De meest bekende orkaan uit de 21e eeuw is waarschijnlijk Katrina. In de zomer van 2005 richtte deze orkaan voor ongeveer 110 miljard dollar schade aan in de Zuidelijke staten Louisiana en Mississippi. De orkaan kwam voort uit een aantal depressies, die op 24 augustus versterkte tot een tropische storm. Een aantal dagen later zwakte Katrina af en het ontwikkelde zich tot een tropische storm. Op 29 augustus 2005 kwam Katrina voor de tweede maal  aan in de stad New Orleans, die onder zeeniveau ligt. Met windsnelheden van 200 kilometer per uur kon de orkaan met groot gemak gebouwen omver krijgen. New Orleans kreeg te maken met 53 dijkdoorbraken, waardoor de stad voor tachtig procent onder water kwam te staan. Ook Biloxi werd zwaar getroffen: in deze stad werd negentig procent van de gebouwen verwoest. De dodenaantallen verschilden flink: in Mississippi eiste Katrina tweehonderd mensenlevens terwijl in Louisiana 1600 mensen de cycloon niet overleefden. De belangrijkste wegen van en naar de stad werden onbegaanbaar, waardoor reddingsoperaties maar moeizaam op gang kwamen. Katrina is één van de heftigste orkanen uit de geschiedenis.

Rita (2005)

Orkaan Rita raasde in de nazomer van 2005 over Florida, Texas en Louisiana. Omdat de Amerikanen de enorme ravage van orkaan Katrina nog vers in het geheugen hadden, namen ze geen risico en sloegen ze massaal op de vlucht. In anderhalve dag ontwikkelde Rita zich tot een orkaan van de hoogste categorie. Op 24 september bereikte Rita de kust van Texas en Louisiana en nam daar flink in kracht af. Een paar dagen later kromp Rita naar de eerste categorie en de schade bleef beperkt tot materiële schade. Rita staat op de negende plek in de lijst van duurste orkanen in de Verenigde Staten.

Gustav (2008)

Orkaan Gustav ontstond op 25 augustus 2008 in het Caraïbisch gebied. De orkaan trok naar Haïti, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Ook voor de Verenigde Staten was er gevaar, want de Zuidelijke staten Texas en Louisiana werden een aantal dagen later getroffen door het natuurgeweld. Er werden windsnelheden van 177 kilometer per uur bereikt toen Gustav aan land kwam. In de gebieden werd de noodtoestand afgekondigd. Omdat Gustav naar verwachting het door orkaan geplaagde New Orleans zou bereiken, werd de hele stad geëvacueerd. Op 1 september bereikte Gustav Louisiana. De orkaan zwakte af en werd een tropische storm. Het aantal doden bleef beperkt, omdat Gustav in kracht afnam toe hij aan land kwam.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Katrina (public domain)

Bronnen:

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!