autiol

Vincent Auriol, de eerste president van de Vierde Franse Republiek

Vincent Jules Auriol is een Franse advocaat die zich aan het begin van de 20e eeuw snel weet op te werken in de Franse politiek. Van 1947 tot en met 1954 is hij president van Frankrijk. Hij is een bemiddelende leider tussen linkse en rechtse partijen. Vincent Auriol werd geboren op 27 augustus 1884 te Revel.

Auriol was de zoon van Jacques Antoine Auriol en Angélique Virginie Durand. Hij studeerde rechten op het Collège de Revel en na zijn studie werkte hij als advocaat in Toulouse. Daar werd hij lid van Fédération Socialiste. Auriol werkte zich snel op binnen de Franse politiek. In 1914 kwam hij in de Kamer van Afgevaardigden en in 1920 was hij de medeoprichter van de socialistische partij Section Française de l’Internationale Ouvrière (SFIO). In de Volksfront regering van Léon Blum (1936-1937) werd Auriol minister van Financiën en in de Tweede Volksfront regering (1937-1938) was hij minister van Justitie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stemde Auriol op 10 juli 1940 tegen het voorstel om Philippe Pétain buitengewone volmachten te geven. Een meerderheid van het parlement stemde voor, waardoor Auriol huisarrest kreeg van de Vichy-regering. In oktober 1942 wist Auriol te ontsnappen naar Engeland waar hij zich aansloot bij de Vrije Fransen en generaal Charles de Gaulle. Na de Tweede Wereldoorlog werd Auriol minister van Staat in de tweede voorlopige regering van De Gaulle en kreeg hij de taak de grondwet voor de Vierde Franse Republiek op te stellen. Op 16 januari 1947 werd Auriol de eerste president van deze Vierde Franse Republiek.

Als president probeerde Auriol goede contacten te onderhouden van zijn bondgenoten. Wel verzette hij zich tegen de dominantie van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. De grootste problemen ondervond Auriol als president met de verschillende onafhankelijkheidsoorlogen in de Franse koloniën, zoals in Indochina (1946) en Algerije (1951).

In 1954 stelde Auriol zich niet beschikbaar voor een tweede periode als president. In de jaren na zijn presidentschap schreef hij politieke artikelen. Ook kwam hij nog in actie tegen De Gaulle, toen De Gaulle de grondwet wilde wijzigen voor een sterkere rol van de president. Op 1 januari 1966 overleed Vincent Auriol op 81 jarige leeftijd.

Bronnen

-          Britannica.com, Vincent Auriol

-          Nndb.com, Vincent Auriol


Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Vincent Auriol Harry Truman

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt