Daf

Voertuigen van Nederlandse makelij

Minister Bussenmaker geeft in het najaar van 2016 een subsidie van 900.000 voor het zichtbaar maken van Nederlands Mobiel Erfgoed. Met de subsidie wordt een virtueel museum ingericht en wordt het Nationaal Register Mobiel Erfgoed verder uitgebreid. Voertuigen van Nederlandse makelij beginnen de laatste jaren steeds schaarser te worden, maar in het verleden hebben grote namen als Fokker, DAF en Spyker indrukwekkende vervoersmiddelen gebouwd.


De vliegtuigen van Fokker


De naam Fokker moet bij veel Nederlanders een belletje doen rinkelen. Fokker werd in 1912 opgericht in Duitsland door Anthony Fokker (1890-1939), maar vestigde zich al in 1919 in Nederland. De bloeiperiode van de vliegtuigbouwer was in de jaren twintig en dertig, toen het bedrijf een groot aandeel had in de particuliere luchtvaart. Met vestigingen in Amsterdam-Noord en Veere en op drie locaties in de Verenigde Staten was Fokker wereldwijd bekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Nederlandse vliegtuigen in beslag genomen door de Duitsers en daalde het merk in populariteit. Dit zou duren tot 1958: de introductie van de Fokker F-27, de Fokker “Friendship”.Dit model werd 793 keer verkocht en is daarmee het meest verkochte Europese turboprop-passagiersvliegtuig ooit. Op 15 maart 1996 ging Fokker failliet, maar veel van haar vliegtuigen zijn nog altijd te bewonderen.


fokker Aer Lingus Fokker F27 Friendship in Manchester (1965)


De trucks van DAF


In 1932 begon Hubert van Doorne samen met zijn broer Wim,Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek (afgekort DAF). Het bedrijf begon oorspronkelijk met het ontwikkelen van aanhangwagens en later, in de Tweede Wereldoorlog, begon ook de productie van militaire voertuigen. In 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd, met name het Nederlandse leger was een belangrijke afnemer. Een van de eerste bestelwagens was de DAF A10. Voor zover bekend zijn hierslechts drie exemplaren van bewaard gebleven. Van deze drie is één model voor het publiek toegankelijk: een politie-uitvoering van de gemeentepolitie Eindhoven, te bekijken in het DAF Museum. Ook de DAF 2600 viel in de smaak. Deze vrachtwagen uit 1962 was speciaal ontworpen voor het internationale transport. Het was één van de eerste vrachtwagens die rekening hield met het comfort van de bestuurder en hier speciaal voor was aangepast.


daf nederlandse voertuigen Een DAF busje van de politie Eindhoven uit 1950


De auto’s van Spyker


Spijker werd in 1880 opgericht door Hendrik-Jan en Jacobus Spijker. De broers blonken uit in het bouwen van koetsen en verkregen hiermee nationale bekendheid. In 1898 kregen de gebroeders Spijker toestemming om auto’s te produceren voor Benz, onder de naam Spijker-Benz. In 1903 werd de naam veranderd in Spyker, omdat dit beter zou passen bij de internationale markt. Aan het begin van de twintigste eeuw deden de auto’s van Spyker mee aan tientallen internationale wedstrijden en werden diverse records gevestigd. Zo vestigde een Spyker C4 (doopnaam Tenax) een wereldrecord door in 36 dagen een afstand af te leggen van 30.000 kilometer (heen en terug op hetzelfde traject). Hiernaast won een andere Spyker C4 in maart 1922 de heuvelklim van Mont La Turbie. De auto reed in slechts 11 minuten naar boven.


spyker nederlandse voertuigen Een Spyker uit het jaar 1922


Een grote verzameling: Mobiele Collectie Nederland


De subsidie van minister Bussemaker draagt bij aan het behoud van het mobiel erfgoed in Nederland. Het Mobiel Erfgoed Centrum helpt bij deze belangrijke taak. Het MCN helpt erfgoedeigenaren en -organisaties bij het restaureren en onderhouden van mobiel erfgoed. Historische schepen, vliegtuigen, treinen en auto’s blijven op deze manier behouden en kunnen direct in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed opgenomen worden. Iedere belangstellende heeft toegang tot dit register en kan deze bijzondere voertuigen digitaal bekijken.


 


Afbeeldingen:


Bronnen


nos.nl, Geld om oude vliegtuigen aan het publiek te laten zien vtoc.nl, Geschiedenis en.wikipedia.org, Fokker daftruck.nl, Geschiedenis dafmuseum.nl, DAF History nl.wikipedia.org, Spyker (automerk) nl.wikipedia.org, Spyker C mobiel-erfgoed.nl, Erfgoed dat beweegt!

Landen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.