Vrijheidsbeeld Frankrijk bouw

Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York

New York 1885 – het Franse fregat de ‘Isere’ vaart de haven van New York binnen. Aan boord bevinden zich de onderdelen van een groot vrijheidssymbool, The Statue of Liberty. Het is ook een symbool van vriendschap tussen twee naties met een revolutionair verleden: de Verenigde Staten en Frankrijk.

Het symbool van de Amerikaanse vrijheid is een gift van de Fransen, ontworpen door een Franse architect. In de negentiende eeuw lagen de verhoudingen tussen de twee landen een stuk beter. Dat had te maken met Frankrijks deelname aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog aan Amerikaanse zijde.

Lefebyre en Bartholdi

Twintig jaar voordat het beeld naar Amerika werd versleept, bedachten de Franse jurist, schrijver en politicus Edouard-Rene Lefebvre de Laboulaye en beeldhouwer Frederic Auguste Bartholdi het idee voor het beeld. Lefevbre en Bartholdi waren net als andere Franse intellectuelen grote bewonderaars van de Verenigde Staten. Zij wilden de Amerikanen honderd jaar na hun onafhankelijkheid in 1776 eren met een symbool voor vrijheid en democratie. Waarden die in Frankrijk door Napoleon III werden onderdrukt. De Franse intellectuelen hoopten daarmee de Franse vriendschap en bewondering voor het land te benadrukken.

Liberty Enlightening the World

Het 46 meter hoge beeld bestaat geheel uit koperen platen die bevestigd zijn aan een geraamte. De kroon bestaat uit zeven punten, die symbool staan voor de zeven continenten en zeeën. In 1875 werd er met de bouw begonnen in Parijs. Het beeld was in 1884 klaar en kreeg de naam ‘Liberty Enlightening the World’. Begin 1885 haalden de bouwers het beeld uit elkaar om het te kunnen verschepen. Het Franse fregat ‘Isere’ voer met 350 losse delen de oceaan over.

"Mijn levensdroom is uitgekomen."

In 1886, tien jaar te laat, werd het beeld onthuld aan het Amerikaanse publiek. De Amerikanen noemden het ‘Statue of Liberty’. Duizenden mensen verdrongen zich tijdens de ceremonie op Bedloe's Island. President Grover Cleveland hield een speech. Bartholdi en zijn vrouw waren aanwezig bij de plechtigheid. Lefevbre was helaas drie jaar daarvoor overleden. "Mijn levensdroom is uitgekomen", sprak Bartholdi. De vriendschap met Frankrijk is inmiddels aardig bekoeld, maar The Statue of Liberty groeide uit tot het vrijheidsicoon van Amerika.  

Afbeeldingen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!