Geen afbeelding beschikbaar

Wanted: Pancho Villa

Op het hoofd van Hafiz Saeed is door de Verenigde Staten een beloning gezet van 10 miljoen dollar. Hij is de oprichter van een Pakistaanse groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008. Een bekende “wanted man” uit de geschiedenis van Amerika is Pancho Villa, de beruchte revolutionair uit Mexico.


Francisco Villa werd geboren op 5 juni 1878 in San Juan del Río. Hij was de ontwettige zoon van een rijke grootgrondbezitter en een dienstmeid. Na het overlijden van zijn vader werkte hij als landarbeider om zijn moeder en zussen te kunnen onderhouden. Op zestienjarige leeftijd pleegde hij zijn eerste moord. Hij schoot in 1894 de verkrachter van zijn zus dood.

Hierna vluchtte Villa de bergen in en nam hij de naam Pancho aan. Hij werd de leider van een groep bandieten die stal van de rijken en gaf aan de armen, net als de legendarische Robin Hood. Na een ontmoeting met de activistische Abraham González raakte Pancho Villa betrokken bij de revolutie van Mexico. Villa beschouwde zichzelf als een strijder voor het volk en streed mee aan de zijde van Fancisco Madero tegen de dictator Porfirio Díaz. Na een succesvolle opstand, werd Madero de nieuwe president.

Mede revolutionair Victoriano Huerta was jaloers op de populariteit van Villa en beschuldigde hem van het stelen van paarden. Villa werd ter dood veroordeeld en gevangen gezet, maar hij wist te ontsnappen. Huerta had ondertussen het regime van Madero omver geworpen, waarop Villa zich aansloot bij de troepen van Venustiano. Pancho Villa ontpopte zich als een bekwame generaal en werd zeer bewonderd door vele Mexicanen.

Middels overvallen op treinen en het afpersen van grootgrondbezitters financierde Villa de revolutie. Hij won vele slagen, zoals de bekende Slag bij Ojinaga (1914) en hij liet zijn eigen geld drukken en koppelen aan de Mexicaanse peso. Mensen die dit geld niet accepteerden, kregen de doodstraf. In maart 1916 viel Pancho Villa de Amerikaanse staat New Mexico aan, omdat deze Carranza had erkend. Hierop liet de Amerikaanse overheid een “wanted” poster drukken met Villa’s gezicht erop en president Woodrow Wilson stuurde een expeditie op pad om de man te vangen.

In de vorm van een guerrilla oorlog bleef Villa strijden tegen Carranza, maar met de nieuwe president Adolfo de la Huerta sloot hij in 1920 vrede. Toch wordt Pancho drie jaar later doodgeschoten in zijn auto. Onder de Mexicanen leefde hij voort als een nationale held. Tegelijkertijd stond hij echter bekend als een wrede man. Zo vermoorde hij elke Chinees die op zijn pad kwam, omdat Chinezen hem niet aanstonden. Net als bij Pancho Villa, staat er een fikse geldsom te wachten op diegene die Hafiz Saeed weet op te sporen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.