We moeten Frankrijk opnieuw leren kenen.

‘Iedereen heeft twee vaderlanden, het zijne en Frankrijk’, placht men te zeggen. Merkwaardig genoeg zijn de Fransen zelf ten prooi aan een gevoel van rien ne va plus, ondanks de vele troeven van hun land. Frankrijk heeft hervormingen nodig, maar alle pogingen daartoe worden prompt gesaboteerd.

Mia Doornaert peilt naar de oorzaken van de malaise in een land met een zo glorieus verleden en een nog steeds benijdenswaardig heden. Haar relaas – van de monarchie tot de Revolutie, van Charles de Gaulle tot François Hollande, van de belle époque tot het einde van de exception française – doorweeft ze met eigen ervaringen en ontmoetingen.

Mia Doornaert (1945) is krantencolumniste en onafhankelijk expert buitenlandse politiek, met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. Ze neemt regelmatig deel aan het publieke debat over binnen- en buitenlandse kwesties. Ze was 38 jaar buitenlandjournaliste van De Standaard, waarvan ze 5 jaar doorbracht als vaste correspondente in Parijs. Ze is de auteur en coauteur van verscheidene boeken.

‘Doornaert combineert een vlijmscherpe analyse van de politieke, sociale en economische actualiteit met een groot historisch besef. Dat alles kruidt ze met haar liefde voor het land.’ - Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad

Lees hier meer over De Ontredderde Republiek

 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.