Geen afbeelding beschikbaar

Wereld Alzheimer Dag

Momenteel lijden er in Nederland 145.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer. Geschat wordt dat dit aantal in 2050 zal verdubbelen tot meer dan 300.000. Om aandacht te vragen voor dit probleem heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. De ziekte van Alzheimer werd al in 1906 ontdekt door Aloïs Alzheimer.

Aloïs Alzheimer werd op 14 juni 1864 geboren in het stadje Marktbreit. Gedurende zijn jeugd studeerde Alzheimer aan verschillende Duitse universiteiten en in 1887 behaalde hij zijn medische graad. Een jaar later werd hij neuroloog in het algemeen psychiatrisch ziekenhuis in Frankfurt am Main. Samen met een andere neuroloog, Franz Nissl, verrichtte Alzheimer hier veel onderzoek naar het ontstaan van ziektes in de hersenen.

In 1901 kwam Alzheimer in contact met een patiënte genaamd Auguste Deter. Deze vrouw van 51 jaar oud vertoonde vreemde gedragspatronen en had geen beschikking meer over haar kortetermijngeheugen. Tijdens het psychiatrisch onderzoek bleek de vrouw niet meer in staat om coherente antwoorden te geven. Toen Alzheimer haar vroeg om het getal ‘5’ te noteren schreef ze ‘een vrouw’ en terwijl ze kauwde op een stuk varkensvlees bleef ze volhouden dat ze spinazie aan het eten was. Alzheimer concludeerde dat Auguste vergeetachtig was, maar dat ze zich wel bewust was van haar conditie. De vrouw merkte namelijk regelmatig op “Ik lijk mezelf verloren te hebben”. De aandoening van Auguste werd een obsessie voor Alzheimer. Ondanks dat hij een jaar later het psychiatrisch ziekenhuis verliet, bleef hij de patiënte volgen.

Toen Deter in 1906 overleed vroeg Alzheimer toestemming om haar hersenen te onderzoeken. Bij dit onderzoek trof de neuroloog de eerste sporen aan van de ziekte die later naar hem vernoemd zou worden. Alzheimer was daarmee de eerste neuroloog ter wereld die concludeerde dat de ziekte een hersenaandoening was en geen ouderdomsverschijnsel. Al snel verspreidde zijn diagnose zich door de wetenschappelijke wereld en werd aandoening bekend als de ziekte van Alzheimer.

Alzheimer zelf overleed in 1915, maar de naar hem vernoemde ziekte bestaat nog steeds. Sterker nog, vandaag de dag is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Het is om die reden dat de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag, 21 september, heeft uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag.

 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.