Wereldhavendagen

Wereldhavendagen in Rotterdam

Dit weekend is Rotterdam weer het toneel van de Wereldhavendagen. Iedereen die geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van wereldhaven Rotterdam kan in de Maasstad zijn of haar hart ophalen. 

ijdens de Wereldhavendagen worden alle facetten van de haven aan de bezoeker getoond. Je kunt schepen bezoeken, er zijn presentaties en demonstraties van het havenbedrijf, een arbeidsmarktplein de carrièremogelijkheden in de haven te laten zien, en natuurlijk zijn er op tal van plaatsen in de stad muziek- en andere evenementen.

De grootste haven

De titel 'grootste haven ter wereld moest Rotterdam in 2004 afstaan aan Shanghai. Maar de Nederlandse haven is nog steeds het grootste havencomplex van Europa. Met name als overslaghaven (van zee- naar binnenvaart) is de positie van Rotterdam onaantastbaar. Geen enkele Europese havenstad komt maar in de buurt. Rotterdam is ontstaan rondom een dam in de rivier de Rotte, zo rond 1260 na Christus. Visserij was een belangrijke inkomstenbron, en daarom had de nederzetting als snel een haven. De haven stimuleerde op haar beurt de handel, en daardoor groeide Rotterdam al snel uit tot een stad.

In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten, en 20 jaar later werd de eerste stadsmuur gebouwd. Tijdens de 'Gouden eeuw' stond Rotterdam als haven in de schaduw van Amsterdam, maar aan het einde van de 16e eeuw begon ook de uitbreiding van de Rotterdamse haven, waardoor de stad in belang en in grootte toenam. Aan het begin van de 18e eeuw had Rotterdam al 50.000 inwoners.

Nieuwe Waterweg

De voornaamste verbinding met de zee, de Brielse maas, verzandde in de 19e eeuw. Tussen 1827 en 1830 groef men daarom het Voornse kanaal, en 30 jaar later, tussen 1866 en 1872, de Nieuwe Waterweg. Met name de waterweg was de opmaat naar een enorme groei van de haven: IJsselmonde, de Rijn-, Maas-, en Waalhaven, de Botlek, Pernis. In de jaren '60 van de 20e eeuw werd het vasteland te klein: de Maasvlakte werd aangelegd. In de eerste jaren van de 21e eeuw werd besloten tot een Tweede Maasvlakte, nog verder in zee. 

Leestip:

Geschiedenis Oriënt Express holland amerika lijnFrédéric en Antoine Plate 1802-1927: Rotterdamse kooplieden, reders en bestuurders
Auteur: Len de Klerk
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048129
Winkelprijs: €35,–

Bestel dit boek

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.