Geen afbeelding beschikbaar

Wereldkampioenschap IJshockey

Het WK ijshockey voor vrouwen is aan de gang, en het toernooi  voor mannen begint op 4 mei. De vrouwen spelen in Burlington in de Verenigde Staten, en de mannen in Stockholm in Zweden. Zo’n dertig teams glijden over het ijs en beuken elkaar aan de kant in de strijd om de wereldtitel. De eerst officiële internationale wedstrijden werden gehouden tijdens de Olympische Zomerspelen van 1920.

Het wereldkampioenschap ijshockey is een jaarlijks evenement, dat georganiseerd wordt door de Internationale IJshockey Federatie (IIHF). Het IIHF bestaat sinds 1908. Het Europees kampioenschap bestaat al langer, en wordt sinds 1910 gehouden.

In 1930 werd het WK IJshockey voor het eerst als individueel wereld evenement georganiseerd. Twaalf landen deden mee aan het toernooi. Het aantal landen bleef vrij stabiel, in 1951 waren er dertien deelnemende naties. De top zeven (Pool A) speelde voor de wereldbeker, de overige zes (Pool B) speelden voor de ranglijst. Tijdens een congres in 1990, werd door het IIHF het playoff systeem geïntroduceerd. Sindsdien zijn er steeds meer landen mee gaan doen aan het wereldkampioenschap.

Tegenwoordig zijn er zo’n veertig landen die mee doen. De spelregels zijn in de loop der tijd ook aangepast. Zo werd het in 1969 toegestaan om tegen elkaar te beuken in alle drie de zones, en in de jaren ’70 werden helmen en een masker voor de doelman verplicht. In 1992 werd de shootout ingevoerd. De regels zijn nu vrijwel gelijk aan die van de NHL, de Noord-Amerikaanse ijshockey competitie.

Canada was het dominantste team in de beginjaren van het toernooi. Tussen 1930 en 1952 wonnen de Canadezen twaalf keer. Andere goede teams kwamen uit de Verenigde Staten, Tsjecho-Slowakije, Zweden, Engeland en Zwitserland. Tussen 1963 en 1991 had de Sovjet-Unie ook een sterk team. Omdat het toernooi samenvalt met de NHL Stanley Cup playoffs, doen veel van de beste Noord-Amerikaanse spelers niet mee. Hierdoor beschouwen de Noord-Amerikanen het WK als minder belangrijk.

Rubrieken: 

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.