Geen afbeelding beschikbaar

Wereldstotterdag

Vandaag, 22 oktober, is het Wereldstotterdag. Geschat wordt dat ongeveer 5% van de wereldbevolking, al dan niet tijdelijk, last heeft van een spraakgebrek. In het verleden werd stotteren vaak beschouwd als een teken van domheid, maar toch zijn er onder de grootste figuren uit de geschiedenis enkele zeer bekende stotteraars.De oudst bekende stotterraar is de Griekse staatsman Demosthenes uit de vierde eeuw voor Christus. Als kleine jongen droomde Demosthenes er al van om een groot orator te worden, maar vanwege een spraakgebrek werd hij bij zijn eerste toespraak uitgehoond door het publiek. Demosthenes was echter niet van plan om zijn droom op te geven en trad in de leer bij de bekende orator Aeschines. Deze onderwierp hem aan een harde training, waarbij Demosthenes onder andere tegen de zee in schreeuwde en reciteerde met kiezels in zijn mond. De opmerkelijke leermethoden hadden effect en Demosthenes groeide uit tot een van de grootste oratoren van Athene.


Een andere grote stotteraar uit het verleden was Claudius Augustus, de vijfde keizer van het Romeinse rijk. Vanwege zijn zwakke gezondheid en spastische gedragtrekjes werd hij nooit echt serieus genomen door de senatoren van Rome. Daarbovenop had Claudius ook nog eens last van een spraakgebrek, waardoor de meesten hem beschouwden als achterlijk. Toch werd juist hij door de Preatoriaanse garde naar voren geschoven als nieuwe keizer, na de dood van Caligula. Uiteindelijk regeerde Claudius veertien jaar over het Romeinse rijk, tot zijn dood in 54 voor Christus.


Ook in meer recentere tijden zijn er genoeg voorbeelden van bekende historische figuren die stotterden. Zo hadden bijvoorbeeld de Amerikaanse actrice Marilyn Monroe en de Britse premier Winston Churchill beiden last van een spraakgebrek. Het stotteren van de Engelse koning George VI werd onlangs zelfs vereeuwigd in de oscarwinnende film The King’s Speech. Naar schatting zijn er vandaag de dag ongeveer 175.000 Nederlanders die stotteren, wat neerkomt op ongeveer 1% van de bevolking. Om aandacht en begrip te vragen voor hun situatie is 22 oktober uitgeroepen tot Wereldstotterdag.


 

Rubrieken: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.