Geen afbeelding beschikbaar

Wereldvoedseldag

Meer dan 840 miljoen mensen in de wereld hebben dagelijks niet genoeg voedsel en schoon drinkwater. Elke dag sterven er ongeveer 24.000 mensen aan honger en de gevolgen daaraan, ongeveer 18.000 daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. 16 oktober is het Wereldvoedseldag en wordt er aandacht besteed aan dit onrecht.

De afgelopen maanden werd de Hoorn van Afrika getroffen door een gigantische hongersnood. Dit is een gebied wat in het oosten van Afrika ligt en de landen Eritrea, Djibouti, Somalië en Ethiopië omvat. Dit gebied was in het verleden onderdeel van het fascistische Italië van Mussolini. De Italianen hadden van oudsher de kolonies in Italiaans Somaliland en Italiaans Eritrea al onder hun gezag en veroverden in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog Ethiopië en Brits Somaliland. Toen Italië capituleerde in de Tweede Wereldoorlog, kreeg Ethiopië zijn onafhankelijkheid terug en ging de rest tijdelijk over naar Brits bestuur.

Het klimaat in het gebied is zeer droog en doordat er weinig rivieren zijn, is het gebied afhankelijk van de weinige regenval. Doordat het in de laatste twee jaar zo goed als niet geregend heeft in de Hoorn van Afrika is er momenteel een enorme hongersnood ontstaan, die de levens van twaalf miljoen mensen in gevaar brengt.

Op basis van cijfers van de VN berekende Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zou er genoeg voor iedereen zijn. Elk persoon zou dan de volgende hoeveelheden per dag tot zijn beschikking hebben: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram maïs, 60 gram gerst, 68 gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN) organiseert deze dag waaraan 150 landen deelnemen. Sinds 1981 wordt dit evenement georganiseerd en staat elk jaar een ander thema centraal. Het thema van dit jaar is: Voedselprijzen - Van crisis naar stabiliteit. Er wordt extra aandacht gegeven aan de voedselcrisis die door de extreme droogte heerst in de Hoorn van Afrika.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.